Inzichten uit de neuropsychologie; zo haal je je doel wel.

doelen halenJouw doel

Je hebt een nieuw doel gesteld. Bijvoorbeeld; je wil afvallen, stoppen met roken, meer bewegen, etc. Je begint met goede moed, maar langzaam komt de klad erin. Je hebt weer toegegeven en rookt toch weer een sigaretje. Of na weken elke dag wandelen, zitten je wandelschoenen na maanden weer stof te vergaren. Of je wil minderen met het gebruik van je smartphone, maar toch blijft die telefoon maar aan je hand vastgeplakt en reageer je toch weer op elk inkomend bliepje. Hoe komt het? Heeft het te maken met een gebrek aan wilskracht? Of is er iets anders aan de hand?

Jouw brein

Om wat meer inzicht te krijgen in je gedrag, vertel ik in het kort hoe je brein werkt. Voor het gemak deel ik onze hersenen in twee helften; het oudere brein en het nieuwe brein. Het nieuwe brein bevat jouw prefrontale cortex. Dit is evolutionair gezien het jongste systeem van het brein dat we gebruiken om goed te plannen voor in de toekomst en onder andere om verleidingen te weerstaan. Kortom, dit stukje van je brein zorgt dat je verstandige beslissingen maakt. Ook gebruiken we dit brein om de impulsen van het oudere brein te weerstaan. De evolutionaire oudere structuren van onze hersenen reageren vaak op elk impuls dat er binnen komt en om te genieten van elk genot.

Lekker sigaretje roken na het eten, de hele avond languit op de bank blijven liggen om netflixen, de volle zak chips leegeten, urenlang scrollen door je timeline op Instagram, etc.: Dit is allemaal de ‘schuld’ van je oudere brein. Er is als het ware constant een strijd aan de gang tussen het oude brein en het nieuwe brein die juist de beste keuze wil maken voor de toekomst.  Daarom kan het soms gebeuren dat je weet dat iets niet verstandig is, maar dat je het toch doet. En daarom is het realiseren van je doelen soms echt zo ontzettend moeilijk.

Wat het ook lastig maakt, is dat we in de huidige maatschappij constant verleidingen krijgen aangeboden. Overal liggen lekkere dingen op ons te wachten en de informatie die je per dag leest is ongeveer gelijk aan 174 kranten. Constant is je brein aan het filteren wat interessant is en wat niet. Dit zorgt ervoor dat je nieuwe brein moe wordt waardoor het oudere brein het toch weer ‘wint’, want je oude hersennetwerken zeggen dat je toch best wel een wijntje hebt verdiend na een lange dag werken.  Het oude brein gaat voor kortetermijngeluk.

Natuurlijk is daar soms niets mis mee, maar wel als je daarmee op langere termijn je doel niet behaald, omdat je constant voor je kortetermijngeluk gaat.

Maar hoe haal je nu wel je doel? De bedoeling is dat je je prefrontale cortex gaat trainen. Je gaat deze als het ware sterker maken, waardoor je het oudere brein makkelijker kan overmeesteren.

Je kunt dus je oude patronen en impulsen, automatisch tegengaan. Dat vergt heel veel training, maar is wel mogelijk. Dit heeft alles te maken met de plasticiteit van ons brein. Onze hersenen maken voortdurend nieuwe cellen en verbindingen aan tussen onze cellen. Alles wat je meemaakt, denkt, voelt en doet, vormt je hersenen. Je bent als het ware constant in ontwikkeling.

Dit zorgt ervoor dat je nieuwe dingen – ook op latere leeftijd – kan leren, zoals piano spelen, je kan assertiever worden, maar ook sportiever worden en noem maar op.

 

Praktische tips om je doel nu wel te gaan halen.

1.Maak een plan. Stel als eerst een haalbaar doel. Houd je aan het SMART-principe. Je doel is dan Specifiek (je weet wat precies je doel is), Meetbaar (het is uit te drukken in cijfers), Acceptabel (het gaat niet tegen regels en wetten in), Realistisch (het is een haalbaar doel) en Tijdsgebonden (je hebt een begin- en einddatum).

Dus niet: ik wil weer gaan hardlopen maar wel: op 14 februari wil ik graag 7 km achterelkaar kunnen lopen.

2. Zorg er ook altijd voor dat je doelen positief formuleert. Onze hersenen kunnen het woord ‘niet’ niet verwerken. Als ik nu aan je vraag of je NIET aan een roze olifant wil denken, dan weet ik al waar je nu aan denkt.

Dus niet: ik wil niet elk uur op mijn telefoon kijken, maar wel: ik leg om de 2 uur mijn telefoon even weg.

3. Benoem de voordelen; waarom wil je jouw doel behalen? Het is toch makkelijker om jouw doel te behalen als je weet waarvoor je het wil doen. Minderen met je smartphone kan zorgen dat je meer tijd hebt voor je gezin. Afvallen kan zorgen voor een betere conditie. Schrijf deze voordelen ook ergens op, zodat wanneer je op een moeilijk punt komt het makkelijker is om toch de voordelen te blijven inzien.

4. Krijg inzicht wanneer je het lastig vindt om je doel te bereiken. Is dat vaak in de avond wanneer je moe bent? Bij sommige doelen kan het zijn dat het goed is om ook te kijken naar afleiding. Bijvoorbeeld bij eetdrang kun je alvast voorbereiden welke afleiding kan helpen als je het moeilijk hebt. Heb je heel erg trek in de late avond? Ga dan eens vroeg naar bed.

5. Bouw langzaam jouw doel op. Vaak zie ik dat mensen ineens te streng zijn voor zichzelf. Van niet sporten, naar ineens 5 keer in de week sporten. De kans is dan groot dat je je doel niet behaald. Dus ook niet een streng doel als; doordeweeks mag ik tot 17:00 uur niet meer op mijn smartphone zitten. Je kunt er dan beter voor kiezen om af en toe je telefoon weg te leggen. En elke keer als je een impuls krijgt om toch je telefoon te pakken, om het dan 5 minuten langer uit te stellen.

6. Word fitter. Ons nieuwe brein – die het behalen van jouw doelen remt – werkt minder als we moe zijn. Bedenk daarom dingen waar jij energie van krijgt.

7. Geef jezelf complimentjes. Dit is iets wat we vaak vergeten, maar zo belangrijk. Zeg dat je goed bezig bent. Door te focussen op wat wel goed gaat, krijg je minder oog voor wat er verkeerd gaat. Vaak is het met een behalen van een doel toch twee stappen vooruit, een stap achter, dan weer twee stappen vooruit en dan weer een achteruit.

 

Stap voor stap op weg naar je doel.

 

zelfvertrouwen ondernemers

Ben jij bang om door de mand te vallen?

Heb jij last van het oplichterssyndroom?

Jij bent de expert in jouw vak, daarom ben je met jouw bedrijf begonnen. In gesprek met een potentiële klant straal je rust uit, zelfvertrouwen en weet jij met jouw kennis en ervaring de problemen van je klant te doorzien en samen aan een oplossing te werken. Je stelt de vragen die leiden naar inzichten en soms zelfs een mooie doorbraak.

Het is geweldig om zo te mogen bijdragen aan de persoonlijke of zakelijke groei van jouw klant. Maar voor hoe lang nog? Wanneer komt jouw klant erachter dat je eigenlijk helemaal niet de expert bent? Wat doe je als blijkt dat jij dit niet kan?

Wanneer val ik door de mand?

Een angstaanjagende gedachte waar jij regelmatig s ’nachts van wakker ligt is: Wanneer val ik door de mand? Dit is een bekend fenomeen bij veel vrouwelijke ondernemers. Zeker wanneer je een intelligente persoon bent die leunt op haar kennis en expertise, kan dit oplichterssyndroom je flink dwarszitten. Zelfs als je vol zelfvertrouwen je werk doet kan een klein stemmetje je aan het wankelen brengen. Je gaat ondanks je zelfverzekerdheid twijfelen aan jezelf, maar waarom?

Hoogopgeleide vrouwen

Het kan goed zijn dat jij je hierin herkent en dat jij ook last hebt van het ‘imposter syndrome’ of oplichtersyndroom. Het is een verschijnsel dat we veelal zien bij hoogopgeleide vrouwen die ondanks hun succes, complimenten en status bang zijn om binnenkort door de mand te vallen. Het is geen officiële stoornis, maar er wordt veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan om te ontdekken hoe dit ontstaat en wat je ertegen kunt doen.

Herken je dit?

Je bent niet iemand die opstaat in een groep en zegt “Ja ik ben een oplichter”, het is veel subtieler dan dat. Het is bijvoorbeeld dat stemmetje in je hoofd dat na een leuke presentatie zegt: “De volgende keer ga je af als een gieter”. Of als je een artikel publiceert schiet de gedachte door je heen: “Dit vindt niemand interessant. Wie wil dit lezen? Hoe zal ze mij vertrouwen om samen te werken?”

Het kan zijn dat jij je eigen kennis en kunde onderschat. In dit geval denk je dat iedereen dat kan wat jij kunt. Gedachtes die hierbij horen zijn: “Waarom zou zij mij betalen om dit probleem aan te pakken. Er zijn 10 anderen die dat veel beter kunnen.” Maar ook, “Straks geef ik een heel slecht advies en word ik niet langer serieus genomen”.

Of dat waar is kan niemand je vertellen, behalve jijzelf.

Wat kun je zelf doen?

De oorzaak van dit syndroom ligt niet direct bij een laag zelfvertrouwen. Het is wel een onzekerheid die grote gevolgen kan hebben voor jou als persoon. Stressklachten kunnen een gevolg zijn van de angst om te falen in de ogen van de ander. Je hebt niet het vertrouwen om te gaan staan voor je eigen kennis en daarmee ondermijn je vooral jezelf. Hierna deel ik een aantal tips die jij kunt toepassen om dit oplichtersyndroom een halt toe te roepen.

 

Tip 1: Zie de angst onder ogen

Wat kun je doen om de gevoelens dat jij door de mand valt te verminderen? Door je angst onder ogen te zien en te erkennen of dit terecht is of niet. Durf er tegenin te gaan en tegenargumenten te verzamelen waarom jij geen oplichter bent maar echt de expert op jouw vakgebied. Dit zal niet in één keer lukken. Na een paar keer jezelf hiermee confronteren merk je dat het gevoel minder wordt.

Tip 2: Schrijf het van je af

Door op te schrijven wat je voelt, wat de situatie is en hoe jij hierop reageert krijg je meer inzicht in wat dit syndroom precies met je doet. Dit kun je doen in een notitieboekje, of in een document op je pc. Het belangrijkste is dat je gaat schrijven. Het kan erg confronterend zijn om je gedachten zo op papier te zetten, maar je hoeft het dan ook met niemand te delen. Je doel is om je angst onder ogen te zien en schrijven helpt daarbij.

Tip 3: Positieve feedback verzamelen

Wanneer je een compliment krijgt of een leuke review, schrijf deze dan op in een boekje met positieve feedback. Op het moment dat jij dan twijfelt aan jezelf en aan je kunnen, kun je dit boekje doorbladeren en de positieve woorden tot je door laten dringen.

Duw dat negatieve stemmetje de deur uit en vertrouw op de positieve reacties van mensen met wie je hebt samengewerkt. Luister nog eens naar de woorden van vrienden of familie die zien wat jij doet en kunt. Je roept nu een positief gevoel op, dit helpt je om je angst om door de mand te vallen te verminderen.

De volgende stap

Ben je klaar met valse bescheidenheid en jezelf klein houden? Ben je klaar met jezelf op de kop te zitten en enorme stress te ervaren over dat jij niet de juiste persoon bent voor de klus?

Mooi, dan ben je klaar met het oplichtersyndroom. Het is niet zo dat je van de ene op de andere dag je gedrag kunt veranderen en geen last meer hebt van dat negatieve stemmetje of de gevoelens die erbij horen. Wel kun je er iedere dag bewust van zijn dat je dit jezelf aandoet en dat je er ook mee mag stoppen.

Dit moet je weten voordat je je manuscript opstuurt! 7 tips!

Je eigen geschreven boek

Welke ondernemer droomt daar nou niet van? Je eigen geschreven boek in de boekenwinkel. Anno nu hoeft het uitgeven geen probleem meer te zijn. Je kunt het uitgeven via een kleine uitgeverij of ervoor kiezen om het zelf uit te geven. Maar toch willen de meeste aspirant schrijvers hun boek uitgeven bij de grote uitgeverijen. De kans dat jouw boek dan gelezen wordt door meer mensen is dan aanzienlijk groter, want die uitgeverijen hebben toch een groter marketingbudget. De eerste waar de redacteur van een uitgever naar kan kijken is jouw manuscript en de begeleide brief. Alleen één probleempje, de bekende uitgeverijen krijgen ook wekelijks stapels manuscripten aangeleverd. En de meeste, zeg maar tussen de 85 en 99% van de manuscripten, gaan regelrecht de prullenbak in. Nou dat is ook niet helemaal waar; sommige uitgeverijen geven er nog een uitgebreide brief bij waarom jouw boek niet wordt uitgegeven. Maar hoe vergroot je jouw kansen nu dat jouw boek wel wordt uitgeven? Hoe zorg je voor een goed en opvallend manuscript. Hieronder 7 tips om op te vallen met je manuscript en je begeleide brief. Wie weet komen jouw dromen uit en ligt jouw debuut volgend jaar naast het boek van Saskia Noort.

Het boek moet iets opleveren

Voor een uitgever is het vooral van belang dat ze iets zien in jouw boek. Het moet echt een toegevoegde waarde hebben voor de uitgever en het belangrijkste is dat het ze wel iets moet opleveren, want ze willen het risico op falen logischerwijs verlagen. Zolang jij geen bekende Nederlander bent of een bekende schrijver is het voor een uitgeverij altijd een risico om een boek van met een ‘onbekend’ iemand uit te geven, want gaat het wel verkopen? Weinig mensen kennen je, terwijl een boek van Linda de Mol geen uitleg meer nodig heeft. Meld daarom direct in je begeleide brief iets waarmee je de aandacht trekt of wat opvalt, bijvoorbeeld uit de actualiteit. Is er net een landelijk onderzoek geweest waaruit blijkt dat er veel leraren thuiszitten met een burn-out dan kan dat voor jou een mooi aandachtspunt zijn als je een boek hebt geschreven over burn-outs bij onderwijspersoneel.

Type uitgeverij

Echt een hele belangrijke tip is om goed te kijken naar de uitgeverij. Wat is het voor soort uitgeverij? Zo is het niet verstandig om je manuscript van een thriller vanaf 18 plus te sturen naar een kinderboekenuitgeverij. Er zijn uitgeverijen met een specialisatie voor young adult en de ander geeft voornamelijk thrillers uit. Verdiep je dus eerst in de uitgeverij. Schrijf in je brief ook waarom je graag wil dat jouw boek wordt uitgegeven bij deze uitgeverij. Natuurlijk stuur je je manuscript naar meer uitgeverijen, maar toch is het belangrijk om per brief op te schrijven waarom je net voor die uitgeverij hebt gekozen.

Geen taalfouten

Waarschijnlijk een open deur, maar zorg ervoor dat de brief die je meestuurt bij je manuscript geen taalfouten bevat en/of geen niet-lopende zinnen heeft. Je wilt wel graag serieus genomen worden, laat het daarom dus altijd nakijken door iemand die er verstand van heeft.

Leer van anderen

Lees heel veel anderen boeken. Zeker de boeken in jouw genre. Kijk hoe het verhaal is opgebouwd; Hoe is zijn/haar schrijfstijl? Wat vertelt de auteur wel, wat niet? Etc. Lees dus aandachtig. Vertel enthousiast over je boek Een uitgeverij kijkt ook verder dan alleen je manuscript en later je boek. Kun jij zelf ook je boek verkopen tijdens interviews? Hoe is het met je communicatieve vaardigheden als je wordt geïnterviewd door een tijdschrift, de radio of op tv kan komen? Zorg daarom voor een enthousiaste brief, maar zorg er ook voor dat wanneer je wordt uitgenodigd aan de hand van de manuscript, dat je ook goed kan uitleggen waarom dit boek er moet komen.

Ervaring

Vertel ook in je brief welke schrijverservaring je hebt opgedaan. Heb je al eerder een boek uitgegeven? Heb je weleens een schrijfwedstijd gewonnen? Of misschien werk je al als redacteur of heb je al een eigen publiek op social media? Vermeld dan absoluut je website en/of social media kanalen erbij.

Binnenkomer

Uitgeverijen geven ook vaak aan dat wanneer je wordt getipt door een literair agent of iemand uit het schrijversvak dat je dan absoluut een streepje voor hebt. Zorg dus dat voordat je je manuscript opstuurt, dat je alvast contacten gaat leggen. Kom in contact met iemand waarvan je denkt dat die wat voor je kan betekenen. En dan nog de allerlaatste tip: lever je manuscript in zoals is aangegeven op de site. Ga het absoluut niet anders doen om ‘origineel’ te zijn. Ik weet zeker dat als je (sommige) tips uitvoert dat je dan meer kans hebt om niet in de prullenbak te belanden. Maar vat het niet persoonlijk op als je manuscript er niet door heen is gekomen. Het gebeurt soms ook dat de manuscript er wel goed uitziet, maar dat er onlangs al een boek is uitgegeven met hetzelfde thema als jouw boek en zo zijn er nog meer redenen die niets te maken hebben met jouw kwaliteiten. Voor nu alvast veel succes!

Zo krijg je een succesvol bedrijf in 6 stappen met behulp van deze 9 boeken

Als je mij een beetje kent, dan weet je dat ik echt ontzettend veel (business) boeken lees en dat lezen voor mij echt pure ontspanning is. Ik lees over het algemeen ongeveer 3 ondernemersboeken per week. Meestal leen ik ze bij de bieb of lees ik ze via de Kobe app van Bol.com. Heel soms koop ik ze via Bol.com als het echt de moeite waard is om te lezen, te bewaren en om aantekeningen in te maken. Ik merk dat ik het ontzettend leuk vind om boeken aan te raden aan mensen. Vandaar dat ik nu deze blog schrijf, waar ik jou meeneem in het hele proces van het opstarten van jouw droombedrijf. Ook al ben je al jaren ondernemer, dan nog kan je veel hebben aan deze blog. Omdat het altijd goed is om te kijken of je nog op de juiste weg bent en wat je nog kan verbeteren qua kennis en skills. Aan de hand van onderstaande 10 boeken moet het zeker lukken om jouw ideale en succesvolle bedrijf te realiseren.

Stap 1: Personal branding

Personal branding is een stap die veel ondernemers vergeten. Vaak zie ik, wanneer ondernemers starten of ze beginnen met een nieuw product of nieuwe dienst, dat ze dan beginnen ze met het maken van een website, huisstijl en logo. Dit zijn belangrijke zaken, maar naar mijn mening niet de eerste stappen om te zetten als je goed van start wil gaan. Eerst is het van belang om te kijken naar wie jij bent en wat je kan. Personal branding is jezelf zo profileren dat je positieve beelden en associaties oproept bij je doelgroep. Je gebruikt je persoonlijkheid, kennis en ervaring om je te onderscheiden van anderen. Daarom is het ook goed om te gaan onderzoeken wie jij bent, wat je kwaliteiten en je drijfveren zijn en waarom je wilt ondernemen, wat precies, etc. Een goed boek dat ik aanraad voor startende ondernemers is: Personal branding voor zzp-ers. Hiermee ga je aan de hand van 8 stappen aan de slag. Waar ben je goed in? Wat kun je voor anderen betekenen? Wat is je doelgroep? Waar doe je het voor? Wat is jouw personal branding statement? Wat is jouw verhaal? Hoe draag je uit wie je bent? En hoe versterk je je netwerk? Dit zijn belangrijke zaken om goed over na te denken. Hierna zou je eventueel door kunnen gaan met het tweede boek dat ik vaak aanraad en dat is: Babe You Got this werkboek. In dit werkboek ga je actief aan de slag met jou als merk/bedrijf. Het boek “personal branding voor zzp-ers” is een informatief boek en met het werkboek kun je dit in de praktijk brengen.

Stap 2: Financiële kennis

Niet iedereen staat te springen om zich bezig te houden met belastingvragen en boekhouden. Je kunt het natuurlijk uitbesteden, maar wil je het eerst toch zelf doen en regelen, dan zou je het boek ‘The happy financial’ van blogger en accountant Marjan Heemskerk kunnen lezen. Hierin vind je alles over het bijhouden van je administratie, btw-aangiften, jaarrekening, aftrekposten e.d. Saai? Misschien wel, maar zonder omzet is je bedrijf naar mijn mening vooral een hobby en geen echte business.

Stap 3: Hoe maak je een goede website?

Je kunt natuurlijk een webbouwer inhuren. Dat is vaak ook een goed idee. Maar los van het technische gedeelte van de website, is ook het ook van belang om te kijken naar het ‘waarom’ van je website. Hoe navigeert een bezoeker op websites en hoe haal je meer uit een website? In het boek van De Lean Website van Seph Fontane Pennock komt het allemaal naar voren. Kort samengevat leer je in het boek hoe je een winstgevende website creëert. Wil je juist iets meer technische kennis, dan kan ik het ook aanraden om het boek ‘Klantmagneet’ van Irene Ogier te lezen. Een heel makkelijk en simpel boek die ik binnen een uur uitlas. Irene Ogier neemt je bij de hand en vertelt je de do’s en don’ts op webgebied. Ze legt alles uit over emailmarketing, design van je website en wat voor soort teksten je het beste kan plaatsen.  

Stap 4: Het belang van bloggen

Bloggen op je site is heel belangrijk. Google hecht heel veel waarde aan een website die actueel is en met bloggen kan je ervoor zorgen dat je steeds nieuwe content hebt. Dat is vele malen beter dan een website die statisch is en waar niets op gebeurt. Regelmatig nieuwe content plaatsen kan zorgen dat je hoger in Google belandt. En hoe ‘voller’ je website is, des te makkelijker men uiteindelijk bij jouw website uitkomt door de woorden waar men op zoekt in Google. Hoe meer content, hoe eerder je gevonden wordt. Verder zijn er nog meer voordelen van bloggen, wil je er meer over lezen, dat kan hier. Wil je meer kennis opdoen over bloggen, dan zou ik je zeker aanraden om het boek ‘Beter bloggen’ van Karin Ramakers te lezen.  

Stap 5: Social media

Wanneer ik een boek lees over social media, kijk ik eerst naar de datum van de herdruk. Tips over social media zijn tijdsgebonden. Wat prima kon in 2014, kan anno nu echt niet meer. Toch is het vooral belangrijk om ‘echt te zijn’ op social media en dat je (potentiële) klanten het idee hebben dat ze je leren kennen. Hierdoor zullen ze je eerder vertrouwen en iets bij jou kopen. Ik denk dat ‘echtheid’ momenteel een van de belangrijkste pijlers is op social media. Laatst had ik het boek ‘Instaproof’ gekocht van Kirsten Jassies. In 15 stappen laat ze zien hoe je meer succes kunt krijgen op Instagram. In het boek komt naar voren hoe het algoritme werkt en alles over stories, hashtags etc. Er komen ook influencers aan bod in het boek wat het nog interessanter maakt. Kortom een heerlijk feelgood boek over Instagram met uiteraard mooie plaatjes van Instagrammers.  

Stap 6: Mooie foto’s maken voor Social media of je website

Over mooie plaatjes gesproken; hoe maak je nu prachtige foto’s? Zelf ben ik vorige maand begonnen met een fotografiecursus, maar wil je liever zelf thuis aan de slag gaan met het maken van professionele foto’s, dan zou ik  zeker de 2 boeken van Anki Wijnen kopen. Haar eerste boek heet Shoot, daarin leert ze je hoe je kan fotograferen met een digitale camera. Als ik iets wil nalezen over foto’s maken, pak ik vaak even haar boek er weer bij. Zonder technische en moeilijke termen legt ze eenvoudig uit hoe je mooie foto’s kan maken. Haar tweede boek heet Snap en hierin legt ze uit hoe je mooie foto’s kan maken  via je smartphone. Dat komt ook wel kort aan bod in Shoot, maar in Snap gaat ze hier dieper op in. Het is ook wel fijn om te weten hoe je leuke foto’s kan maken met je smartphone, omdat je vaak je mobieltje wel op zak hebt.

 

Welke boeken raad jij aan?

 

Interview: Jelle Derckx

Naam: Jelle Derckx (35)
Woonsituatie: woont samen met zijn vriendin Claire
Werk: acteur, auteur en ondernemer van het platform Growthinkers Jelle Derckx

Jelle schreef het boek Verlangen naar minder. Onder andere door het boek ben ik er achter gekomen dat het nu echt tijd wordt om mijn verlangen meer een plek te geven. Dat houdt voor mij in dat ik psychologie meer wil laten terugkomen in mijn bedrijf. Heel fijn dus dat Jelle ‘ja’ zei om mee te werken aan een interview.

Jelle, kun je wat meer over jezelf vertellen?

Ik ben Jelle, acteur, inmiddels ben ik ook auteur. Ik ben afgestudeerd aan de toneelschool in 2007. In 2013 ben ik begonnen met bloggen. Destijds met de blog lijstjes.info. Die blog ging over persoonlijke groei. Ik was enorm geïnteresseerd in persoonlijke groei. En dat kwam door het boek Napoleon Hill dat ik had gelezen in Brazilië. In die tijd wist ik niet zo goed wat ik met mij leven wilde. En welke kant ik nou precies op wilde. Ik had veel negatieve gedachten. En ik dacht: laat ik maar op reis gaan. Een goede vriend gaf mij voor de reis het boek Think and Grow Rich van Napoleon mee.  En dat boek heeft echt mijn leven veranderd.

Kun je wat meer vertellen over het boek?

In 1930 heeft Napoleon onderzocht wat de eigenschappen waren van succesvolle mensen, en die inzichten vertaald naar het boek. Door de titel kun je misschien denken dat je na het lezen van het boek miljonair bent. Het geldaspect zit er ook wel in, maar wat ik er het meeste uit heb gehaald, is hoe  je jezelf kunt verrijken.  Ik werd me veel bewuster van de angsten die ik had. Ik ging ontdekken welke angsten ik te groot heb gemaakt. Ik heb dat nooit geleerd op school en thuis werd er niet over gevoelens gesproken. Dit was voor mij totaal nieuw. Door het lezen van het boek kreeg ik eigenlijk een soort van gratis therapie. En vanaf het moment dat ik terug kwam uit Brazilië was ik hier zo enthousiast over dat ik mijn kennis (on)bewust wilde overdragen via een blog.

En hoe kwam je van een blog over persoonlijke groei naar minimalisme?

Door het bloggen kwam ik vanzelf bij minimalisme. En dat was ook wel een onderwerp dat aansloeg bij mijn lezers. Omdat de inkomsten uit mijn blog nog laag waren, heb ik vooral geprobeerd mijn vaste kosten zo laag mogelijk te houden, en zo kwam minimalisme meer in beeld. In 2016 heb ik samen met mijn vriendin deze blog samengevoegd in een nieuwe blog ‘Growthinker’. En daar is inmiddels een boek bij gekomen.

Waarom moest dit boek er komen?

Ik had best wel veel artikelen geschreven. En uiteindelijk is het toch wel mooi om dat te bundelen tot een boek. Met een boek kun je ook een breder publiek bereiken.  Het ging allemaal in een sneltreinvaart. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff was bezig met een vertaling van het boek Minimalist. En via Google waren ze op zoek naar mensen die zich ook bezig hielden met minimalisme, om zo  het boek onder de aandacht te brengen.  Zo kwam ik in contact met een freelancer die de promotie deed. Hij raadde mij aan om  contact op te nemen met Tom Harmsen  van de uitgeverij Luitingh-Sijthoff.  Dus ik zei dat het mij wel heel leuk leek om een boek te maken. Dat is toch wel een soort van volgende stap. Dus  ik liep naar Claire, mijn vriendin, en vertelde het verhaal. En net op het moment dat ik het zei, hing Tom aan de lijn. Heel toevallig. We hebben daarna afgesproken en vanaf toen is het heel snel gegaan. Ik heb eigenlijk in een half jaar het boek geschreven. En misschien moest het er wel komen. Mijn grote doel in het leven is anderen te inspireren zoals Napoleon dat heeft gedaan, door middel van iets wat ik zelf heb gemaakt. En ik heb ontdekt dat schrijven en de reacties daarop mij het meeste voldoening geeft.

Hoe ga je om met positieve reacties?

De mooie reacties zijn de prachtige cadeautjes die je krijgt. Laatst stond er een review op Goodreads. En daar stond: Jelle is mijn diamant op mijn pad. Dit naar aanleiding van mijn boek, waarin het gaat over diamanten; de personen die jou op weg hebben geholpen, die veel voor je hebben betekend. Dus zo’n reactie maakt wel mijn dag. Het is heel cliché gezegd, maar daar doe je het voor.

Welk boek zou jij aanraden aan ondernemers?

Het boek Anything You Want van Derek Sivers. Het is een dun boekje. En in het boek beschrijft hij zijn eigen weg. Hij wilde muzikant worden, maar dat lukte niet. Toen kwam hij op het idee om cd’s online te gaan verkopen. Het was een van de eerste webshops waar je muziek kon kopen. Andere muzikanten wilde graag samenwerken. Dus de website groeide en groeide maar door. Hij kon heel groot worden, maar heeft er voor gekozen om klein te blijven. Hij wilde zich echt richten op wat voor hem de essentie is. Er belden ook grote investeerders, maar daar zei hij altijd nee tegen. Hij wilde zich echt richten op de muzikanten, en deed extra dingen om het de klanten naar hun zin te maken. Zijn boek zit vol met ondernemerswijsheden, waarbij ook de kracht van ‘genoeg’ terugkomt. Uiteindelijk heeft hij  het bedrijf verkocht, 80 à 90%  van die opbrengsten heeft hij geschonken aan goede doelen omtrent muziek. Dat vind ik nou ook zo mooi aan het boek; Hij laat je echt zien: Dit is genoeg voor mij qua geld en de rest wil ik geven aan goede doelen. Dat is ook iets wat ik zelf ambieer. Ik hoef geen miljoenen te hebben op mijn rekening, maar ik wil wel goed kunnen leven van de onderneming die ik heb, en voor de rest kijken op welke mooie manier ik het kan geven aan goede doelen.

Inmiddels is het een jaar geleden dat je boek heb uitgebracht. Wat is er in de tussentijd veranderd? Ben je nog duurzamer gaan leven? Of juist niet? Want je schrijft in je boek dat je op den duur nog maar 99 spullen had.

Dat klopt inderdaad. Ik was destijds licht obsessief mijn spullen aan het tellen. En ik kwam op 99 spullen. Maar dat bracht niet wat ik er van verwachtte. Het was niet dat ik vanaf dat moment niets meer hoefde te doen. Minimalisme is eigenlijk dat je altijd blijft kijken wat je nodig hebt en is een soort ongoing process. Minimalisme gaat voor mij over datgene belangrijk maken dat voor jou belangrijk is, en alles verwijderen wat daar niet bij hoort. Ik tel dus mijn spullen niet meer. Wel heb ik een lijstje waar alles op staat wat ik nu bezit. En af en toe update ik dit lijstje weer. Maar niet zo rigoureus. Ik merk dat je soms helemaal naar rechts moet gaan om weer in het midden uit te komen. Wat er verder verandert, is dat ik meer lezingen ben gaan geven. Een boek geeft je een wat breder bereik. Inmiddels hebben we nu 10.000 exemplaren verkocht.

Dat is heel goed.  Voel jij je weleens schuldig als je iets doet of juist niet, m.b.t. duurzaamheid?

Gisteren stelde iemand mij een soortgelijke vraag. Een deelnemer van een lezing die ik gaf, vroeg aan mij wat mijn grootste offer m.b.t. het minimalisme is. Dat is voor mij vliegen. In een vliegtuig stappen, doe ik nu niet meer zo snel. Ik heb niet gekozen om nooit meer in een vliegtuig te stappen, want dat vind ik best wel rigoureus. Maar ik stap niet zomaar in een vliegtuig om bij wijze van spreken een paar weken in de zon te gaan liggen. Dat is voor mij moeilijk. Ik heb zelf een levensveranderde reis gemaakt naar Brazilië, en heb verder ook best veel gereisd. Dus ik weet hoe krachtig het is om met andere culturen in aanraking te komen. Maar klakkeloos een reis maken, dat kan ik niet meer doen.

In je boek had je het ook over ontspullen. Welke methoden zou je aanraden als iemand wil beginnen met ontspullen?

Als eerste is het belangrijk dat je het echt wil. Dat je meer rust wil creëren om je heen. Dat je meer overzicht krijgt in de spullen die je hebt. Daar moet een soort passie in zitten. Als je die passie niet voelt, moet je vooral ook niet gaan ontspullen. Maar zodra je het voelt, is mijn favoriete manier om vooral te onderzoeken wat voor jou heel belangrijk is, wat je missie is. Je waarde in kaart brengen.  En vervolgens ga je dan naar je bezittingen kijken wat hier aan bij draagt, en wat niet. Een andere mooie manier is dat je in een grote ruimte waar je vaak komt alle dingen waarvan je denkt dat ze weg kunnen, in een grote tas stopt en dan voelt hoe de ruimte aanvoelt. Je kan ook samen met vrienden gaan ontspullen. Zo is er een spel waar je aan het begin van de maand mee kan beginnen. Stel, je begint op 1 juli, dan doe je één ding weg. Op 2 juli doe je twee dingen weg. En zo kun je elkaar ook blijven motiveren.  Je kan ook de 101 challenge doen, dat je bijvoorbeeld deze zomer 101 spullen weg doet. Zo zijn er heel veel manieren. Het belangrijkste is dat je kiest voor een manier  die bij jou past.

Wat is de beste manier om duurzaam te leven?

De meest effectieve manieren zijn om meer plantrijke voedsel te eten en minder vlees. Er zit een enorme impact aan vlees. In 1 kilo rundvlees zit bijvoorbeeld 15.000 liter water in.  En er moest heel veel voedsel aan te pas komen. Een dier moet namelijk zo vet mogelijk gehouden worden en dus veel eten. Dat kost heel veel water en landbouwgrond, waar ook allemaal vervuiling bij plaatsvindt. Het heeft dus een enorme impact voordat überhaupt een stukje vlees op je bord komt. Verder kun je kijken bij welke energiemaatschappij je zit. Wanneer je zoekt in Google op groene energiemaatschappij, komt je op de site van de consumentenbond. Daar kun je zien welke energiemaatschappij groen doet. Want we zitten op dit moment in een transitie naar groene energie. En we moeten af van de fossiele modus, dus de olie, en veel meer naar zon en windenergie toe. Dus als je groene maatschappijen steunt, help je ook mee aan die transitie.

Vliegen

Probeer daarnaast te kijken naar je vervoer. Vliegen is best wel vervuilend. Voor een retourtje Bali zou ik 1000 bomen moeten planten om de Co2 te compenseren.

Stap naar je manager

Mijn favoriete tip om te verduurzamen, is naar je manager toestappen, en zeggen dat je op zoek bent naar manieren om dit bedrijf te verduurzamen. Bijvoorbeeld door afval te scheiden, geen voedsel zomaar weg te gooien, of aan te geven dat het bedrijf middels ledverlichting of zonnepanelen meer geld kan overhouden. Dat is een bijkomend voordeel van verduurzamen; het kan je geld opleveren.

Stem

Jij als consument kan ook stemmen met je portemonnee. Door duurzame producten te kopen, kan je bedrijven  groter maken.  Er ligt ook een grote verantwoordelijkheid bij grote bedrijven en de overheid, dus stem bij verkiezingen op duurzame partijen.

Waar zie je jezelf over aantal jaar met je onderneming?

Gewoon doorgaan met wat we aan het doen zijn. Misschien het Growthinkers team iets uitbreiden met mensen met een eigen specialisatie. Dat zou eventueel een optie kunnen zijn. Een tweede boek zie ik ook zeker voor me. En verder kijken hoe ik nog meer bereik kan generen en nog meer impact kan maken op een positieve manier. Dat is wel echt mijn drive.   Wil je Jelle ook volgen, dan kan dat via zijn Instagramaccount of via zijn platform Growthinkers.

5 manieren voor een relaxter leven

Drukdruk, we hebben het er maar druk mee om onze (dagelijkse) activiteiten in goede banen te leiden. Dat zorgt voor stress en dat geeft weer vaker een ongelukkig gevoel. Zonde, want dat hoeft echt niet. Met onderstaande tips kun je veel relaxter je dag doorkomen.

1: Do More Of What Makes You Happy

Ik ben er helemaal voor om vaker dingen te doen die jij wil. Voel je je vaak moe of lusteloos? Probeer dan me-time in te plannen. Zet jezelf weer op nummer 1. Ga een (half) dagje naar de sauna of plan een uurtje lezen in. Zorg dat je niet gestoord kan worden. Probeer vanaf nu ook weer goed voor jezelf te zorgen. Begin desnoods met een half uurtje me-time per dag. Zo krijg je langzaam weer meer energie. Jezelf tijd gunnen is ook goed voor het ontwikkelen van je zelfvertrouwen. Jij mag er zijn!

2: Slapen

Een goede nachtrust is van groot belang. Hoe verleidelijk het ook is om s’ avonds langer op te blijven, probeer toch jouw minimale nachtrust te pakken. Slaap is de sleutel naar een relaxt leven

3: Weg met moeten

Neem eens een week de tijd om na te gaan wat je van jezelf allemaal moet. Probeer daarbij zo volledig mogelijk te zijn. Enkele voorbeelden: ‘Ik moet altijd mijn best doen.’ ‘Ik moet dit perfect doen.’ ‘Ik moet dit examen halen.’ ‘Ik moet nu direct het huishouden doen.’ ‘Ik moet altijd bereikbaar zijn.’ Bekijk daarna het gehele lijstje. Welke dingen moeten echt en welke dingen hoeven niet? Wees kritisch, dan zal je zien dat veel dingen helemaal niet moeten, maar dat je jezelf dat hebt aangepraat.

4: Schrijf alles op

Zorg ervoor dat je altijd een notitieboekje bij je hebt, zo kun je alles opschrijven wat je te binnen schiet. Van boodschappenlijstje tot taken die moeten gebeuren. Op papier is uit je hoofd.

Maak een powerposter waarin je jezelf dagelijks herinnert aan gelukkigere en relaxtere momenten. Neem plaatjes, citaten die synoniem staan voor meer rust of plaatjes waar je blij van wordt. Een poster kun je maken van oude tijdschriften, maar je kunt er ook voor kiezen om het online te maken, bijvoorbeeld via canva.com. Dit is een handige tool waarmee je heel snel onder andere een online poster kan maken. Hang die poster ergens op zodat je er oog er dagelijks meerdere keren op valt! Veel succes en rustig aan.

Hoe kun je vriendelijker zijn voor jezelf?

Vriendelijk en behulpzaam zijn goede eigenschappen om te gebruiken om socialer naar elkaar te zijn. Maar ben jij ook vriendelijk naar jezelf?

Innerlijke criticus

Misschien herken je de volgende zinnen wel: Wat ben ik toch een onbenul. Domme sukkel dat je bent. Wat een amateur ben ik toch als ondernemer. Zo stom dat ik deze fout weer heb gemaakt. Zinnen waar de honden geen brood van lusten, maar die jij misschien wel vaak naar jezelf uitspreekt. Jouw innerlijke kritische stem, komt je dat bekend voor?

Mild zijn naar jezelf

Hoe leuk zou het zijn als je vriendelijker naar jezelf kan zijn. Milder en liever waardoor je uiteindelijk meer zelfvertrouwen krijgt. Probeer te kijken naar welke zinnen of woorden jij vaak jezelf toespreekt. Schrijf ze bijvoorbeeld ergens op en stel jezelf daarna kritische vragen. Waarom mag jij geen fouten maken? Waarom zou ik mezelf vergelijken met anderen? Iedereen is tenslotte uniek. Hoezo moet ik dat? Waarom zou ik mezelf verwijten? Ben je direct een sukkel als je een fout maakt? Etc.

Schrijf daarna veel zinnen op die milder zijn.

Zoals: ik mag fouten maken! Als je merkt dat je stemmetje weer begint te roepen, roep je (in jezelf) stop en dan zeg je de mildere, lievere variant!

Complimenten

Om nog meer te oefenen met het milder en vriendelijker naar jezelf zijn, is het goed om te starten met het complimentenschrift. Probeer elke dag 3 complimentjes te geven aan jezelf en schrijf het op in het schriftje. Houd dit minstens 3 weken vol. Mocht je in die tijd ook complimentjes krijgen van anderen, dan kun je die er ook zeker bij schrijven. Het hoeven geen grote complimentjes te zijn, van: ik heb vandaag alweer 500 woorden geschreven voor mijn blog, tot: ik heb de vloer gedweild. Van: ik heb iemand geholpen met budgetteren, tot: ik heb mijn zoon vandaag geholpen met zijn huiswerk. Je hersenen zullen door deze manier meer gaan werken aan jouw positieve kant, dan alleen jezelf alleen naar beneden te halen. Heel veel succes!

Waarom mensen die alles perfect willen doen, meer kans maken op een burn-out

Iedereen kan een burn-out krijgen, alleen de kans is bij de een wat groter dan bij de ander of bepaalde situaties maken dat je er gevoeliger voor kan worden. In het geval van voorkomen is beter dan genezen, is het aan te raden om deze blog te lezen als je een vermoeden van perfectionisme bij jezelf bespeurt.

Perfectionisme

Moet jij altijd alles van jezelf perfect doen? Ben je eigenlijk nooit tevreden? Is het eigenlijk nooit echt goed genoeg? Dan kan het zijn dat je last heb van jouw perfectionisme. Ik schrijf last, want in sommige situaties kan perfectionisme erg positief werken, zo zijn je resultaten vaak goed en doe je net wat harder je best om je doel te behalen. Maar de keerzijde van alles perfect willen doen, is dat het de kans vergroot om een burn-out krijgen. Het wordt immers toch nooit perfect. En wanneer je alles perfect wil doen leg je de lat vaak net is hoger dan mogelijk is of ooit kan worden. Om dan je doel te halen, ga je misschien nog harder werken. Dat haal je weer niet en dat frustreert je, zodat je nog harder gaat werken. En op die manier is de cirkel rond. En raak je hoe meer teleurgesteld in jezelf. Wat kan helpen is de lat wat lager leggen. Bedenk waarom je zo streng bent voor jezelf. Waarom moet het altijd een 10 zijn? Ben je voor anderen ook zo streng? Zo nee, waarom ben je alleen zo streng voor jezelf? Wanneer je hier antwoord op krijgt, kun je de onderliggende gedachten van je perfectionisme aanpakken. Onder andere door positieve helpende gedachten er tegen over te zetten. Bijvoorbeeld: Goed is goed genoeg! Zeg dit elke keer tegen jezelf wanneer je weer iets van perfectionisme bespeurt.

Moeten

Moeten is het zusje van perfectionisme. Moet jij van jezelf de hele dag wat doen? Je herkent een moeten houding aan hoe je steeds tegen jezelf praat. Ik moet straks formulieren invullen, ik moet zo naar de winkel, ik moet gezond eten koken . Een hoog to-lijstje elke dag weer,  maakt de dag veel zwaarder. Aangezien de boog niet altijd gespannen kan staan, is er een verhoogde kans op een burn-out. Probeer kritisch te kijken naar wat je van jezelf moet per dag? Moet het allemaal echt?  Zijn er taken die je kan delegeren? Zijn er taken die helemaal niet hoeven, maar die jezelf verplicht. Bijvoorbeeld naar een feestje gaan terwijl je er helemaal geen zin in hebt. Naast kritisch te kijken naar je moet- lijstje is een andere manier om met moeten om te gaan, te zorgen voor meer ontspanning. Weinig ontspanning nemen is ook een trigger voor een burn-out. Denk op tijd aan jezelf, voordat de batterij helemaal leeg is. Ga meer doen wat je leuk vindt. Ik zeg altijd tegen mensen probeer er voor te zorgen dat je elke dag tijd neemt voor jezelf, voor minstens een half uur. Even niets moeten, heerlijk toch?!

8 gouden tips die je helpen om nu wel in slaap te komen

Vind je het moeilijk om in slaap te komen? Heb je inmiddels al van alles geprobeerd, van schaapjes tellen tot er NIET aan te denken dat je moet slapen? Met de volgende tips zorg je nu wel voor een betere nachtrust:

Na de middag geen koffie

Veel mensen weten dat je s’ avonds geen koffie meer moet drinken. Maar wist je ook dat cafeïne tot wel 12 uur in je bloed blijft zitten? Het advies is dan ook om na 16.00 geen koffie meer te drinken. Je voorkomt dat je in de avond nog fit voelt, waardoor je veel te laat gaan slapen. Moet je de volgende dag vroeg op, dan kom je makkelijk aan een slaaptekort.

Zelfde tijd slapen, zelfde tijd weer op

Oké, bij deze tip moet ik bekennen dat ik er zelf ook moeite mee heb. Uitslapen is toch fijn?!  Toch is het beter voor het lichaam en voor een goed slaappatroon om elke dag rond dezelfde tijdstip naar bed te gaan en weer op te staan. Zelfs in het weekend. Je krijgt hierdoor een vast slaap- en waakritme, wat weer zorgt voor een betere kwaliteit van slapen.

Vermijd computers, tablets, smartphones 

Het blauwe schermlicht zorgt ervoor dat er in het lichaam minder van het stof melatonine wordt aangemaakt en melatonine zorgt er juist voor dat we slaperig worden. Als je voor het slapen gaan nog even een boek wil lezen op je tablet, dan worden je hersencellen extra geprikkeld door het blauwe licht dat veel lijkt op het ochtendlicht. Hierdoor krijgen je hersenen een signaal dat je ook krijgt als je in de ochtend wakker wordt. Je hersenen raken erdoor in de war en zo kan je biologische klok ontregeld worden. Gebruik dus liever geen tablet, smartphones en computer een uur voor het slapen gaan. Lees liever een echt boek.

Sporten

Sporten zorgt echt voor een betere nachtrust. Ik merk het zelf altijd direct als ik (even) heb gesport. Plan je lichaamsbeweging in de ochtend of in de vroege namiddag. Te veel inspannende activiteiten vlak voor het slapengaan kan juist averechts werken. Sport liever dus niet vlak voor het slapen gaan.

Piekeren

Ben je een echte piekeraar? Denk je voor het slapen gaan nog aan alles wat je de volgende dag moet doen? Schrijf je zorgen van je af in een notitieboekje die je dichtbij je bed bewaart. Van je afschrijven wil vaak weleens (de helft) schelen.

Frisse lucht

Volgens slaapwetenschappers kun je het beste slapen bij een kamertemperatuur van 18 graden. Te koud is niet goed en te warm kan juist weer zorgen voor een zere keel of hoofdpijn. Sommige mensen slapen juist beter met een raam open. Kijk wat voor jou het beste werkt.

Kies het juiste matras

Een derde van ons leven brengen we slapend door. Daarom is de aanschaf van een goed matras, waar jij lekker op ligt, heel belangrijk.

Accepteer

Deze tip geldt bij slapeloosheid: ga naar je huisarts en laat het onderzoeken. Er kunnen meer dingen aan de hand zijn dan je aanvankelijk denkt. In de tussentijd kan het goed zijn om te accepteren dat je niet kan slapen, want hoe meer je gaat denken dat je nu echt moet gaan slapen, hoe meer je in verzet komt wat een averechts effect heeft. Juist door het te accepteren kan het zijn dat je toch ineens vanzelf gaat slapen. Succes!

Interview: Mark Tigchelaar

Naam: Mark Tigchelaar (35) Woonsituatie: samenwonend en een dochter van 2 jaar Werk: neuropsycholoog en directeur bij de FocusAcademy

Mark Tigchelaar is geen onbekende auteur. Onlangs schreef hij al zijn vijfde boek, dat direct een bestseller werd. Het boek ‘Focus AAN/UIT’ gaat over hoe je meer focus krijgt in een wereld vol met afleiding en hoe je je beter kan concentreren. In zijn eerdere boeken laat hij een methode zien om sneller te lezen. Ik ben benieuwd naar zijn verhaal en daarom ben ik blij dat hij mee wilde werken aan dit interview.

Mark, je hebt het boek ‘Focus AAN/UIT’ geschreven. Ik las ergens dat je 2,5 jaar bezig bent geweest om dit boek te schrijven?

Dat klopt, 2,5 jaar is wel lang. Maar ik ben dan ook enorm trots op het resultaat. Hier zit zoveel denkwerk en vele gesprekken met allerlei wetenschappers achter. Ik heb het samen geschreven met mijn compagnon Oscar de Bos. Het was echt een leuke tijd. Maar ik ben ook blij dat het af is.

In jouw boek weerleg je ook sommige uitspraken die we vaak voorbij zien komen. Zo hoor ik vaak dat je multitasken moet vermijden, omdat je niet twee dingen tegelijk kan doen. Jij zegt juist dat multitasken wel verstandig is om te doen.

Het idee dat multitasken slecht is, is inmiddels achterhaald. Het is juist een fantastische manier om meer focus te krijgen en om in de flow te komen. Mits je het op de juiste manier doet. Tegelijkertijd; we doen het al de hele dag. We kunnen niet níet multitasken. De vraag is alleen: ben je slim aan het multitasken? Bijvoorbeeld: mensen vinden het fijn om te lopen tijdens het bellen, dat is multitasken. Als je muziek luistert in een auto is dat ook multitasken. Net zoals nutteloze tekeningen maken tijdens het bellen of tijdens je vergadering. De essentie is dat multitasken goed is, mits de tweede taak die je er naast doet geen bewuste aandacht vraagt. Vraagt het wel bewuste aandacht, bijvoorbeeld als ik tijdens dit gesprek een mailtje weg zou tikken, dan schiet dat niet op. Ik heb wél vaak tijdens een gesprek een pen of een dop in mijn handen. Het heeft dan geen functie, want ik ben niet aan het schrijven, maar het zorgt er wel voor dat ik mij beter kan focussen.

 

In je boek raad je ook aan om tijdens een gesprek er iets naast te hebben. Zo schreef je dat onze hersenen sneller werken dan dat we ze gebruiken. Dus stel, je voert een gesprek met iemand. Voordat de andere persoon zijn/haar punt wil maken, is het voor jou al mooi geweest. Daardoor ontstaat in onze hersenen een soort lege ruimte. En die ruimte zorgt ervoor dat je dan afgeleid wordt, omdat je hersenen iets te doen moeten hebben. Klopt dat?

Klopt. Misschien herken je het zelf ook. Je bent een tekst aan het lezen en halverwege de pagina zijn je gedachten al weer aan het afdwalen. En aan het eind van die pagina heb je geen idee meer wat je net hebt gelezen. Als iets voor jou te traag gaat of te simpel is of te saai is, dan worden je hersenen niet voldoende geprikkeld door de taak zelf en dan gaan ze andere prikkels opzoeken. En dan kan het zien van het een vlieg tijdens het lezen bijvoorbeeld al interessanter zijn. Maar als jij een superspannende film kijkt, dan is de kans veel groter dan je gefocust blijft. Dan kan je bij wijze van spreken niets anders meer horen.

 

Je komt dan in de Flow?

Exact, flow en focus zijn bijna hetzelfde. De truc is om saaie taken prikkelender te maken, waardoor je minder snel afgeleid wordt. En daar is een heel scala aan methoden voor, om dat te doen. Het verschilt een beetje per persoon wat werkt. Wat je kan doen, is een extra taakje erbij doen  Als ik met mijn kind aan het spelen ben, dan heb ik bijvoorbeeld een duplo blokje in handen. Dat zorgt er voor dat ik met mijn aandacht bij haar blijf en niet met mijn to-do-lijst bezig ben.

 

Over een to-do-lijst gesproken. Jij adviseert in je boek om je taken gelijk op te schrijven, zodat je hoofd gelijk ‘leeg’ is. Anders blijft het maar in ons hoofd.

Iedereen heeft to-do-lijsten, maar als je een mentale to-do-lijst hebt, is dat zo veel pittiger voor je hersenen dan een fysieke to-do-lijst. Het is gezond om dingen gewoon op te schrijven. Je hoofd regelmatig legen, is een van de gezondste dingen die je kunt doen voor je brein. Zo is er een mooie uitspraak van Davin Allen, bedenker van de Getting Things Done methode. The mind is For Having Ideas, Not Holding Them. We hebben veel te veel in ons hoofd aan ons hoofd. We willen alle ballen in de lucht houden. Mensen zeggen weleens: “Ik heb heel veel aan mijn hoofd”. Eigenlijk moet je dan zeggen: “Ik heb heel veel ín mijn hoofd”. Elke keer als mensen stress ervaren of teveel piekeren, dan is dat een signaal dat er teveel in het hoofd zit. En gek genoeg heeft dat weinig te maken met dingen die op je bordje liggen. Want iemand kan teveel dingen op zijn bord hebben, maar toch geen stress ervaren. Dan vraag jezelf af: hoe kan dat? Dat kan dus als iemand constant zijn hoofd leegt.

 

Het resultaat van een te vol hoofd kan leiden tot bijzondere effecten. In je boek vertel je ook over een vrouw die vaak tegen dingen opliep, zonder dat ze iets aan het ogen mankeerde.

Inderdaad, dat is een bijzonder verhaal. Een tijdje geleden mocht ik een lezing geven op Curaçao en na afloop kwam er een vrouw naar me toe. Zij vertelde mij dat ze letterlijk tegen bureaus aanliep en steeds bijna werd aangereden door auto’s en scooters. Ze vroeg dus aan mij: “Weet jij waar het aan ligt?” Mijn lezing ging juist ook over hoe de hersenen de waarneming kunnen beïnvloeden. Je kunt dus iets waarnemen, maar niet zien of iets anders zien. Ik raakte met de vrouw aan de praat. Ze blijkt een succesvolle advocaat te zijn en doet alles met haar hoofd. Constant plopt er van alles in haar hoofd op. Het nadeel is dat ze de intelligentie heeft om dat zo te doen. Dat merken we vaak; Hoe slimmer iemand is, hoe meer men de neiging heeft het in het hoofd te doen. Je hebt technisch gezien ook de ruimte. Het nadeel alleen is dat er een prijskaartje aan zit. En in haar geval het meest extreme prijskaartje;  dat het letterlijk je waarneming beïnvloedt. Omdat je ogen de informatie zien, zien de hersenen de informatie. Maar als je hersenen vol zitten, kunnen de ogen de informatie niet meer doorsturen. Dit is een gegeven dat illusionisten continue gebruiken. Die kunnen letterlijk voor je neus dingen laten verdwijnen. Je ziet het wel, maar je neemt het niet waar. In het geval van die vrouw hebben we haar geadviseerd om haar hoofd te legen en we hebben haar een stappenplan meegegeven. Inmiddels kan ze weer normaal over straat.

 

Geweldig om te horen. En bizar hoe zoiets werkt.

Wel heftig natuurlijk hoe je hoofd je zo kan beïnvloeden en je zo door je eigen hersenen gemanipuleerd kan worden. Als psycholoog vind ik dat ook wel weer interessant.

 

In je boek vertel je ook over een advocaat. Jouw beste vriend werkt in de advocatuur. Daar is het gebruikelijk om veel te werken. Dat is misschien ook wel menseigen , dat we denken dat als we veel uren werken, we dan ook heel productief zijn. Maar jij zegt in je boek wat anders. Daardoor ging ik zelf ook nadenken over wat mijn ideale werkweek is, en hoeveel uur per dag ikzelf echt productief ben.

Ik vind het tof dat je dat zegt. Het is goed om daar over na te denken. Hoe minder je werkt, hoe beter het resultaat. Maar dit is voor mij ook het lastigste punt. Het is echt heel lastig om minder te werken. Ik vind werken heel leuk. En vroeger, voordat ik een relatie had en voordat ik een kind kreeg, werkte ik nog veel meer. Tot ik mijzelf afvroeg: ik zit dan wel twaalf uur op kantoor, maar wat heb ik nou gedaan? Pas op het moment dat ik mij dat realiseerde, ging ik minder uren werken. Vanaf dat moment is het in mijn bedrijf ook veel beter gegaan. Het blijkt ook uit onderzoek -keer op keer- dat er echt een maximum aan je productiviteit zit. Het blijkt dat na een paar uur werken je productiviteit niet langzaam omlaag gaat, maar echt ineens drastisch omlaag gaat. Je kan dan beter naar huis gaan dan doorwerken.

 

Verder zeg je in je boek dat we allemaal het productiefst zijn in de ochtend. Ook al ben je een avondmens.

Ja, maar daar zit wel een kleine nuance in. Ongeveer tien procent van de mensen is productiever na de middag. Zo rond de 13.00 uur. Terwijl dan bij de meeste mensen dan juist een afterlunch dip geldt. Maar het blijkt dat verreweg de meeste mensen productiever zijn, positiever zijn en meer wilskracht hebben in de ochtend. Zelf houd ik daar ook rekening mee. Heb ik een belangrijke vergadering of salesgesprek, dan houd ik dat het liefst in de ochtend. En na twee uur wil ik het liefst de simpele dingen doen; een simpele meeting, simpele gesprekken. Dat heeft mijn voorkeur.

 

In je boek zeg je ook dat als mensen moe thuis komen van het werk, dat te maken heeft met te weinig pauzes of de kwaliteit van de pauze.

Je moet je hoofd zien als iets dat op benzine werkt. Op een gegeven moment is de tank gewoon leeg, de stofjes raken op. En als je dan door probeert te werken, terwijl je tank eigenlijk leeg is, dan ga je interen. En als iemand inteert, dan ga je dips in je productiviteit ervaren. Dat er gewoon niets meer uit je handen komt. Als je dat wil voorkomen en minder vermoeid naar huis wil gaan, is het heel simpel: ga regelmatig pauzeren. Maar dat is heel logisch. De tweede belangrijke tip is: kijk naar het type pauze dat je neemt. Als jij bijvoorbeeld op je telefoon gaat zitten in de pauze, is dat heel leuk en nuttig. Maar tegelijk put het je hoofd uit. Want dezelfde benzine die nodig is om te focussen op een taak, gebruik je als je op je telefoon gaat zitten. Stofjes zoals noradrenaline heb je nodig om te kijken wat er gebeurt. En ook al is het Instagram, je verbruikt die belangrijke stofjes. Als je dat gaat inzien, dan kom je er achter dat er maar weinig echte pauzes zijn. Een echte pauze is letterlijk niets doen, wandelen e.d. Simpel gezegd: je moet op bepaalde momenten van de dag niet productief zijn om op bepaalde momenten productief te zijn. Want onze verslaving aan de hele dag productief zijn, is exact de reden waarom we het niet zijn.

 

Je hebt het in je boek over de gemeenschappelijk eigenschap van succesvolle mensen?

Een van de vaste dingen die succesvolle mensen doen, is een vast ochtendritueel hebben. En die is zo ingericht dat je zo min mogelijk hoeft na te denken. We nemen namelijk 35.000 beslissingen per dag. Een paar van die beslissingen gaan bewust, maar heel veel gaat onbewust. Hoe meer beslissingen je neemt, hoe minder goed je in staat bent om beslissingen te nemen. Simpel gezegd neemt de intelligentie een klein beetje af, dat is niet helemaal waar, maar om het even zo uit te leggen. Heel concreet houdt het in dat als je aan het begin van de dag al heel veel keuzes maakt, bijvoorbeeld over wat je wil eten, wat je wil maken,, deze mini-keuzes letterlijk energie wegvreten. En omdat het energie vreet, ben je letterlijk de hele dag minder weerbaar tegen afleiding. Je hebt een deel van je benzine namelijk al verbruikt. Zo heb je Obama, die elke dag hetzelfde eet, Mark Zuckerberg die bijna altijd dezelfde kleding aan heeft… Nu zeg ik niet dat je elke dag dezelfde kleding aan moet doen, maar wat je wel zou kunnen doen, is de avond van de te voren al je kleding klaarleggen. Wat ook goed zou kunnen werken – dit verschilt per persoon- is dat je elke dag je top 3 bedenkt voor de volgende dag. Je hoeft het niet helemaal vol te plannen, maar in ieder geval drie dingen die je sowieso wil doen. En het liefst nog in de ochtend. Dus hoe minder denkkracht je nodig hebt in de ochtend, hoe meer kracht je hebt de rest van de dag.   Wil jij ook meer focus en minder afleiding? Het boek van Mark bestel je hier.