Geef jezelf wat meer complimenten!

Complimenten

Vandaag wil ik het met je overhebben over of jezelf weleens complimenten geeft? Ik durf te wedden dat jij jezelf te weinig complimenten geeft en voor het versterken van je zelfvertrouwen is het weleens goed om je zelf een compliment te geven.

Je kunt bijvoorbeeld  een complimentendagboek bijhouden. Elke dag schrijf je in een boekje/notitieschrift een complimentje aan jezelf. Dat kan gaan over wat die dag goed ging of wat je goed vond van jezelf. Dat hoeven geen grote dingen te zijn. Juist de kleine dingen zijn van belang om in het schriftje te schrijven.

Door het bijhouden van een complimentenschrift, zul je na ongeveer 3 weken gaan merken dat je steeds vaker gaat zien wat je allemaal goed doet. Hiermee zal stap voor stap jouw zelfvertrouwen gaan groeien.

Complimentjes geven aan onszelf, hoe belangrijk dan ook voor ons zelfvertrouwen, doen we toch te weinig. Ook hebben we moeite om complimenten te krijgen.

Hoe komt dat? Een paar verklaringen opgesomd.

Verklaring 1: Doe maar gewoon

In Nederland hebben we toch snel de houding ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ of ‘straks gaan we teveel naast onze schoenen lopen’. Complimenten aan jezelf geven is een synoniem voor arrogantie.

Verklaring 2: Het is normaal

Dat kan toch iedereen. Veel talenten/ sterkte kanten van ons zelf vinden we normaal. We zien ze vaak niet eens. We verwerpen het vaak met dat is toch normaal? Wie kan dat nou niet?

Of we zeggen dat het door de omstandigheden kwam dat het zo goed ging. Bijvoorbeeld: Je hield een presentatie voor een groep op je werk en iedereen vond dat het goed ging. Jij zegt dat dat kwam, omdat het ook een goede groep was die actief meedeed en goed luisterde naar jouw verhaal.

Verklaring 3: Vergelijken met anderen

Ook al zien we wat we goed kunnen, het kan toch gebeuren dat we ons gaan vergelijken met een ander, die kan het toch beter. Hiermee verzwakken we onze eigen presentaties.

Verklaring 4: Afzwakken

Als je een compliment krijgt, zwak je het af (ach, zo goed was het niet). Of iemand complimenteert je kleding en jij zegt iets in de trant van ‘ach, dit truitje was in de aanbieding hoor’.

Verklaring 5: De andere kant

Bij deze verklaring kijk je vooral naar de negatieve kant van je sterke punt. Ja ik ben misschien wel opgeruimd, maar ik vind mezelf te opgeruimd.

Herken jij jezelf in een van de bovenstaande verklaringen?

Als tip wil ik je meegeven om de komende week eens bezig te gaan met een complimentenschrift en dan te letten op wat jij tegen jezelf zegt. Wanneer komt iets wel in je schriftje terecht? En wanneer niet?

Welke gedachten zouden jou wel helpen om vaker te noteren in je complimentenschrift?

Je zou kunnen denken:

Vergelijken met een ander heeft niet zoveel zin.

Ik ben goed zoals ik ben!

Ik mag mezelf complimenten geven. Dat ben ik waard!

 Succes!