Interview: Esther heeft een eigen uitgeverij

Esther van der Ham (45 jaar) is uitgever bij Droomvallei Uitgeverij.

‘Ik geef fijne boeken uit, die ook over ingewikkelde onderwerpen mogen gaan.’

Esther heb ik ongeveer 7 jaar geleden leren kennen bij de brainstormsessie die ik gaf aan ondernemers. Haar vriendelijkheid en gedrevenheid vielen mij direct op. Vanaf dat moment zijn we altijd contact blijven houden. Ze begon als een klein bedrijf waarin ze coaching in combinatie gaf met schilderlessen aan ouders en kinderen. Inmiddels heeft ze een grote uitgeverij met bekende namen. Ik ben dan ook erg trots op haar en niet alleen op haar prestaties Het afgelopen jaar heeft ze helaas opnieuw een depressie gekregen en toch ging ze door en bleef ze mooie boeken uitgeven. Waar ze de kracht vandaan haalde is een wonder. Gelukkig is ze inmiddels weer herstellende en kon ik haar interviewen voor de reeks businesstalk.

 

Voor de mensen die jou niet kennen, kun je uitleggen wie je bent en wat je doet?

‘Ik ben Esther van der Ham, getrouwd en moeder van twee zoons van 11 en 12 jaar.  Ik ben een techneut, studeerde civiele techniek aan de HTS en technische bedrijfskunde aan de TU. Later heb ik een opleiding gevolgd tot kunstzinnig dynamisch coach en ook een paar tot creatief kindercoach. Ik heb lang in de techniek gewerkt als directie op grote onderhoudswerken aan bijvoorbeeld bruggen. Ook heb ik vele jaren voor de klas gestaan bij verschillende, vooral technische, opleidingen bij Avans Hogeschool. Daar gaf ik onder andere wegenbouwkunde, waterbouwkunde, statistiek en veranderkunde. Sinds november 2011 heb ik een uitgeverij: Droomvallei uitgeverij.


Hoe ben je op het idee gekomen om een eigen uitgeverij te starten?

‘Door mijn zus eigenlijk. Ik ben begonnen met het uitgeven van mijn eigen boeken. Ik gaf workshops voor ouders en kinderen samen in mijn woonplaats Breda. Er was veel interesse voor vanuit het hele land, maar veel mensen vonden het te ver rijden. Op het moment dat ik dat eenmaal onder de knie had, sloten ook andere auteurs zich bij me aan.’

 

‘Kun je wat meer vertellen over je uitgeverij?’

‘Ik geef fijne boeken uit, die ook over ingewikkelde onderwerpen mogen gaan. Ik heb gemerkt dat er over veel onderwerpen wordt gezwegen en  ik denk dat dat niet goed is. Daarom komen in de boeken die ik uitgeef ook taboes aan de orde. Ik geef ook boeken een kans die geschikt zijn voor een kleiner publiek, maar aan mijn uitgeverij zijn ook auteurs verbonden die landelijk bekend zijn zoals Marelle Boersma. Zij schreef een boek samen met haar vader.
En Pieter Feller & Tiny Fisscher zij schreven een boek over een krachtig meisje, Clara, dat opgroeit in 1911.


‘Stel iemand leest dit en wil ook graag dat zijn boek bij jou wordt uitgegeven.
Welke stappen kan degene dan nemen? Of waar let jij op als je een manuscript in je handen hebt?

Daar schreef ik een blog over. Het heet ‘vijf tips om een perfect manuscript naar een uitgever te sturen’. Dat kun je hier lezen.


‘Zijn er nog bepaalde aspecten waar je op moet letten als je met een uitgeverij in zee gaat?’

‘Absoluut. Er zijn veel uitgeverijen met elk een eigen werkwijze. Kijk hoe zij het manuscript willen ontvangen, wat zij doen, wat jij moet doen, wie investeert, hoe de redactie plaatsvindt, of de uitgeverij een kwaliteitscheck doet, enzovoort.’

 

Veel ondernemers dromen ervan om een boek uit te geven. Kun je een tip geven waar ze op moeten letten als ze willen dat hun boek in de schappen ligt.

‘Zorg voor een goede inhoud van het boek waarin je je vakkennis kunt tonen. En vergeet de vormgeving niet. Vormgeving is namelijk ook erg belangrijk.’


Ik zag ook dat je onlangs een boekplanner en het boek ‘‘Zorg dat jouw boek er wel komt’ hebt uitgegeven. Dat lijkt mij zeker geschikt als je wil dat jouw boek echt op de planken komt.

‘Kleurrijk schrijfcoach Jolanda Pikkaart kwam met het idee een boekplanner te maken. Zij coacht veel ondernemers bij het schrijven van hun boek. De schrijfplanner zorgt ervoor dat je een stok achter de deur hebt om jouw boek daadwerkelijk af te schrijven. Stap voor stap maak je een schrijfplan en zorg je dat jouw boek er komt.’

 

Je hebt zelf ook kinderboeken geschreven en 3 romans. Dat zijn verschillende soorten boeken. Kun je uitleggen wat het verschil is tussen het schrijven van een kinderboek en een roman?

‘Ja dat is echt wel heel anders. Voor alles geldt dat het afhankelijk is van de leeftijdscategorie. Hoe ouder, hoe complexer de verhaallijnen en gedachtegangen kunnen worden. Om dat te kunnen heb ik voor zowel de romans als kinderboeken een opleiding gevolgd. Ook maak ik regelmatig gebruik van een schrijfcoach zoals Marelle Boersma of Yoeke Nagel. Daarnaast ben ik ook vaak op schrijfreis geweest, waarbij ik tijd had om te schrijven, maar ook om schrijftrainingen te volgen. Ik vind het heel leuk om mezelf zo steeds te verbeteren.


Hoelang ben je ongeveer bezig geweest met het schrijven van 1 roman.

‘Met de eerste roman begon ik twee jaar geleden. Mijn derde roman schreef ik in een maand of drie. Het redigeren en herschrijven kostte een maand of twee.’

Hoe ziet jouw werkweek eruit?

‘Ik heb niet echt een vast programma. Ik verdeel mijn tijd tussen werkzaamheden voor de uitgeverij en schrijven aan mijn eigen boeken. Regelmatig heb ik een opdracht buiten de deur, maar als de kinderen thuis zijn, ben ik dat meestal ook.’

 

Jij bent ondernemer en kan redelijk zelfstandig je tijd indelen. Kun je nog meer voordelen opnoemen van het hebben van een eigen onderneming?

‘Dat ik zelf de focus en richting van mijn bedrijf kan kiezen. Ik kies zelf wat ik wel of niet doe, en wanneer. Heerlijk! Het lukt me zo ook beter om mijn persoonlijke omstandigheden (red. herstellend van een depressie en in onderzoekstraject voor autisme) af te stemmen op wat ik aan kan.

 

En tenslotte: waar zou je over 5 jaar willen staan met Droomvallei uitgeverij?

‘Dat de boeken van Droomvallei uitgeverij steeds beter worden gevonden. Want de boeken zijn het waard om gelezen te worden!’

Je kunt Esther volgen via Instagram of neem een bezoekje aan haar website.