Hoe geef je aan wat je wil?

Aangeven wat je wil

Heb je een gebrek aan zelfvertrouwen, dan is het vaak nog een tikkeltje lastiger om duidelijker aan te geven wat jij wilt. Je kunt gedachten hebben als: ‘is mijn vraag wel belangrijk genoeg’, ‘wil ik dit eigenlijk wel echt’ of ‘straks zegt diegene nee en word ik afgewezen’. In deze blog wil ik het graag met je over hebben hoe je op een goede manier kan aangeven wat jij wilt.

Behoeftes

Voordat je aangeeft wat je wil, kan het best goed zijn om stil te staan bij hetgeen waar jij echt behoefte aan hebt. Stel jij wilt aangeven wat de prijs van de offerte is. Maar je twijfelt nog. Is de prijs niet veel te hoog of juist te laag? Kijk dan naar wat jouw behoefte is. Is het een leuke opdracht waarbij je juist de uitdaging erin ziet, dan kan de opdracht weer anders geprijsd zijn dan een opdracht waarmee je juist vrijheid voor jezelf wilt creëren. Voorbeelden van enkele behoeftes; Aandacht, erkenning, ruimte, zorg, vrijheid, uitdaging, waardering, vooruitgang, contact, erbij willen horen, aanmoediging, betrokkenheid, goedkeuring, steun, veiligheid, geruststelling, acceptatie, orde, begrip.

Geen verkleinwoordjes

Wil je meer klanten of duidelijker zijn naar klanten dan is het gebruik van verkleinwoordjes, zoals bedrijfje, ideetje, collegaatje e.d., helemaal niet handig. Men kan je daardoor minder serieus nemen. Wil je echt duidelijk en krachtig aangeven wat je wil, dan kan je ook beter de woorden eigenlijk, misschien en eventueel achterwege laten.

Wat wil je wel

Als je goed oplet, zie je dat mensen vaak vertellen wat ze niet willen. Ik wil niet lang vergaderen, ik wil niet dat het huishouden zo rommelig is, ik wil niet te vroeg beginnen met werken, etc. Veel duidelijker is om aan te geven wat je wel wilt; kom met oplossingen of met een duidelijk verzoek. Daarnaast hebben onze hersenen moeite met het woordje ‘niet’. Het woordje niet kunnen ze moeilijk verwerken. Stel jij krijgt de opdracht om nu NIET aan taarten te denken. Wat gebeurt er dan? Juist dan ga je nu aan taarten denken.

Niet te veel maren

Het kan gebeuren dat wanneer je het woord maar gebruikt, hetgeen wat je voor maar zei niet meer wordt gehoord. Men is vooral benieuwd naar wat er na die maar komt. Wil je echt iets duidelijk maken, wees dan zuinig met het woord maar.

Waarom daarom

Kinderen kunnen eindeloos het woord waarom gebruiken. Waarom dit, waarom dat? Als ouder kun je daar best moe van worden. Waarom eindigt dan met daarom. Ook bij volwassenen kan het woord waarom weerstand oproepen bij de ander. Misschien wordt er dan niet letterlijk daarom op geantwoord, maar de kans is groot dat die persoon zijn voeten in het zand zet. Als je de zin begint met ‘hoe komt het dat…’ zal je zien dat er veel meer ruimte is voor overleg.

Ik

Probeer het voor jezelf te houden als je een vraag of verzoek hebt. Ook het woord jij roept weerstand op; jij moet dit, jij kan toch wel. ‘ik zou graag willen dat…’ komt al veel beter over.

Niet te veel

Zorg dat je vraag of verzoek niet te veel is. Drie vragen in een keer stellen is simpelweg te veel. Beter is het om 1 vraag per keer te stellen. Houd het simpel. Eventueel kan je er nog bij vertellen waarom je iets vraagt.

Assertieve lichaamstaal

Ook de manier hoe je overkomt, maakt de kans groter dat het duidelijk is wat je wilt. Kijk de ander aan, sta rechtop en praat duidelijk en hoorbaar. Vind jij het lastig om aan te geven wat je wilt?

You may also like

Leave a comment