Interview: Irene Verwater van Blij Support

Naam: Irene Verwater
Leeftijd: 32 jaar
Woonsituatie: Samenwonend + zoontje van bijna 3
Blijsupport

Video is booming! Wanneer ik terugkijk naar de afgelopen twee jaar vielen de ondernemers die af en toe een video plaatsten het meeste op. Er wordt zelfs gezegd dat 80% van de content in 2020 uit video bestaat. Kortom, in 2019 kan je er als ondernemer echt niet meer om heen. En dat kan gewoon heel simpel met je smartphone. Wie ons meer kan vertellen over video is Irene verwater van Blij Support. Haar heb ik ook weer leren kennen via, inderdaad, video.

Kun je uitleggen wie je bent en wat je doet?

‘Ik ben een buitenmens, persoonlijke ontwikkeling addict en een gezelligheidsdier dat zich ook graag terugtrekt. Trotse moeder van James en nog steeds heppiedepeppie met jeugdliefde Bas. Met gevulde maag altijd in voor een lach. Met een lege maag behoorlijk ‘hangry’. Ik help coaches en teachers met hun online zichtbaarheid vanuit mijn bedrijf ‘Blij Support’. Oudste liefde: schrijven. Nieuwste liefde: video.’


Geweldig! Hoe ben je eigenlijk je business gestart?

‘Ik heb nooit de ambitie gehad om ondernemer te worden en toch werd ik naar de training ‘Start een succesvolle business als Virtual Assistant’ gezogen van VA school. Ik dacht: ik ga het gewoon doen en als ik het echt leuk vind, ga ik gewoon naast mijn baan wat klussen doen. Maar ja, ik werd hopeloos verliefd tijdens stage-opdrachten die ik deed. En de liefde was wederzijds – de stageklanten werden echte klanten en voor ik het wist was ik zelfstandig ondernemer.’


Voor wie wil jij als VA wat betekenen?

‘Voor coaches en teachers. Ik voel me op een bepaalde manier erg verbonden met hen én met de klanten die zij helpen. Het gaat me echt aan het hart als zij worstelen met hun online zichtbaarheid, omdat je weet dat er zoveel mensen zijn die door hen geholpen willen worden, maar ze nu niet kunnen vinden. Of dat het maar niet lukt voor coaches en teachers om de klanten aan te trekken die zij het allerliefste helpen. En daar kom ik om de hoek kijken.’ (lacht)


Je schrijft en maakt video’s voor ondernemers? Kun je de voordelen van online video beschrijven?

‘Klopt! Schrijven doe ik al zo lang ik me kan herinneren. Ik merkte dat ik mijn klanten goed kon helpen met teksten schrijven. Toch had ik het gevoel dat ik nog meer dan dat kon betekenen voor ze, zodat de impact nog groter kon zijn voor hun online zichtbaarheid. Een klant zei op een gegeven moment: “Ireen, als ik iemand live spreek, willen ze meteen met me samenwerken, maar online is het zo moeilijk om je expertstatus te laten zien en vertrouwen te winnen.” En toen kreeg ik het geweldige idee om de teksten tot leven te brengen met video. Om zo echt een gezicht en een stem te geven aan het bedrijf. Het grootste voordeel van video? Je zorgt ervoor dat jouw ideale klanten moeiteloos op je pad komen. En omdat ze je al hebben leren kennen via video en zien dat jij de expert bent die ze nodig hebben, weten ze eigenlijk al dat ze je klant willen worden voordat het verkoopgesprek begint.’


Kun je vertellen wat video tot nu toe al heeft betekent voor jouw onderneming?

‘Eigenlijk precies wat ik zojuist zei. Video heeft ook voor mij voor een enorme boost in mijn online zichtbaarheid gezorgd. Mensen zien met hoeveel plezier ik werk en dat ik goed ben in wat ik doe en dat opent zoveel deuren. Ik werk voor de leukste klanten en dromen voor later worden opeens werkelijkheid. Het geven van workshops en een online training ontwikkelen bijvoorbeeld. Klanten gingen er letterlijk om vragen. Te gek, toch?

Maar het allerbelangrijkste: het klopt nu gewoon. Ik doe echt wat ik het allerliefste doe.’


Dat klinkt inderdaad heel mooi. Wat vind je eigenlijk het leukste aan VA zijn?

‘Het mooie van het VA-vak vind ik dat geen VA hetzelfde is. Iedereen heeft een eigen expertise. Toen ik nog in loondienst werkte, leek het ondernemerschap mij best eenzaam en was ik ‘bang’ voor de concurrentie. Wat mij het meest verrast heeft aan de VA-wereld is dat het zo’n warm bad is. Geen haat en nijd en ‘wijven-gezeik’, maar enorme bereidheid om elkaar te helpen en te inspireren. Ik heb zelfs meerdere opdrachten te danken aan andere VA’s en ook ik help een (potentiële) klant maar al te graag door ze te koppelen aan een andere VA als ik ze zelf niet verder kan helpen.

Het leukste aan VA/ondernemer zijn, vind ik de volledige vrijheid die ik heb. Ik bepaal zelf wat ik doe, voor wie ik het doe en wanneer ik het doe. Dat zorgt er ook voor dat ik het allerbeste uit mezelf kan halen. Ik word zo blij van mijn klanten!’


Heb jij nog tips voor ondernemers die ook graag willen beginnen met video?

‘Zeker! Maak video’s met de intentie om jouw ideale klant te bereiken en te helpen. En: houd het simpel. Veel ondernemers maken het heel ingewikkeld. Begin bijvoorbeeld met een korte video waarin je een probleem benoemt van je ideale klant en deel een tip/oefening/inzicht die ze verder brengt. Of stel een klant een aantal vragen terwijl jullie samen in beeld zijn over wat jij hebt betekend voor hem/haar.

En wees lief voor jezelf. Troost jezelf met de gedachte dat iedereen in het begin stoeit met video’s maken. Ik ben daar het levende bewijs van. In het begin kreeg ik het maar niet voor elkaar om mezelf te zijn op camera. Ik vond het zo confronterend! Ben je benieuwd welk inzicht heeft gezorgd voor mijn doorbraak, waardoor ik moeiteloos video’s kan opnemen? Check dan mijn blog.


Ben je onderweg ook nog weleens hobbels tegengekomen op je weg?

‘Hanneke Wessel van VA-school omschreef het een keer zo mooi: “Jij hebt geen last van faalangst, maar straalangst.” Ik vond het in het begin best spannend om online zichtbaar te zijn of met meerdere potentiële klanten in gesprek te zijn.

En ik heb ook een periode ‘aanbodcrisis’ gehad. Ik was in mijn ontdekkingstocht als ondernemer in het begin veel meer bezig met waar mijn klanten behoefte aan hadden, in plaats van waar ik het meest blij van werd. Ik denk dat veel startende VA’s dat herkennen. Je moet dingen uitproberen om te ontdekken wat je leuk vindt, waar je goed in bent, maar ook wat je niet leuk vindt en waar je minder goed in bent. Het zit ook wel in de aard van het beestje dat ik heel graag wil helpen. Dus zat mijn klant met een probleem, dan wilde ik diegene graag helpen. Nu weet ik dat ik dat alsnog kan, maar door een andere VA voor hen in te schakelen.’


Hoe ziet jouw werkdag eruit?

‘Elke dag hetzelfde!’ (Lacht) ‘Nee, gekheid. De ene dag sluit ik me op, op mijn heerlijk lichte zolderkamertje, zodat ik full focus kan werken aan teksten of het editen van video’s. Op andere dagen ben ik op pad met klanten, heb ik een ‘werk-date’ met een klant of collega-ondernemer, of geef ik een workshop. Ook heb ik vaak videocalls met klanten. Dat komt toch het dichtste bij een live afspraak en het scheelt zoveel reistijd.’


Kun je een verhaal vertellen van een klant die jou echt is bij gebleven?

‘Een klant zat in een super intense periode. Ze won een award waar ze helemaal van in de wolken was en tegelijkertijd lag haar beste vriendin te vechten voor haar leven in het ziekenhuis. Ze wist het echt even niet meer. Vreugde en verdriet stonden opeens zo dicht bij elkaar. Het mocht er allebei zijn, maar ze wist even niet hoe ze ermee om moest gaan. Het enige dat ze wist, was dat zij de behoefte voelde om haar volgers en klanten mee te nemen in wat ze doormaakte. Ze kon het alleen zelf niet opbrengen en de woorden kon ze al helemaal niet vinden. Ze vroeg me of ik een tekst wilde schrijven voor haar. Natuurlijk wilde ik dat. En gek genoeg stroomde de tekst zo uit mijn vingers. Met lichte spanning stuurde ik de tekst naar haar toe en in nog geen half uur later kreeg ik terug: “Ik had dit zelf niet beter kunnen schrijven. Dit is precies wat gezegd mag worden. Ik ben zo blij met jou!” En dat gaf mij zo’n voldaan gevoel. Dat ik zelfs in zo’n situatie een tekst kon schrijven die voelde alsof die van haar was. Ze heeft hier toen ook hartverwarmende reacties op ontvangen.’

 

Heel bijzonder en ik kan mij voorstellen dat het dan echt een voldaan gevoel geeft. Wat vind jij de voordelen van het hebben van een eigen onderneming?

‘Ik vind het heerlijk om eigen baas te zijn. Echt de dingen te kunnen doen waar ik goed in ben, waar ik blij van wordt en alleen met de mensen samenwerk die ik zelf kies. Ik ben echt trots op wat ik doe. Daarnaast vind ik de flexibiliteit die het geeft heel fijn. Als moeder heb je toch geregeld dat het leven net een beetje anders loopt dan je gepland had.

Wat ik ook heel fijn vind aan werken als zelfstandig ondernemer, is dat je echt samenwerkt met je klanten op basis van gelijkwaardigheid. In loondienst had ik toch wel wat moeite met hiërarchie en in hokjes denken. Het voelt nu alsof de wereld open ligt en dat alles mogelijk is als je maar wilt.’


Hoe kom je eigenlijk aan de naam ‘Blij Support’?

‘Nog voordat ik zeker wist dat ik ondernemer wilde worden, wist ik wel al hoe mijn bedrijf zou heten: Blij Support.

Bij een van mijn eerste banen werd ik een ‘blij ei’ genoemd. Op dat moment voelde het niet als compliment, nu weet ik dat het mijn kracht is. Wat is mooier dan blij zijn? En hoe fijn is het om blije mensen om je heen te hebben? Mijn blije karakter en energie voor 10 hebben me veel gebracht.

Maar.. dat is niet de enige reden dat ik gekozen heb voor mijn bedrijfsnaam. “Blij” bestaat uit de initialen van de mensen die ik het meest liefheb.

Barbara (zus), Lia (moeder), Irene (ikzelf) en Jan (vader)
Bastiaan Leonard (partner), Irene Josine (ikzelf)
Bas (partner), Liefde (verbindt ons), Irene (ikzelf) en James (zoon)

Ik kan niet om ‘blij’ heen. zoals je ziet. Heerlijk toch?’


Wat is jouw missie?

‘Het is mijn missie om ervoor te zorgen dat mijn klanten hun verhaal online kunnen vertellen op een manier die helemaal bij ze past en hun prachtige aanbod goed in de etalage zet. Alles moet kloppen zodat hun ideale klant niet meer om ze heen kan en wil.’


Waar loop jij als ondernemer weleens tegen aan?

‘Mijn enthousiasme zit me ook weleens in de weg. Een keer zei iemand tegen me: “Je bent net een Jack Russel die al kwispelt en huppelt voordat de bal gegooid wordt.” En dat is wel een beetje waar. Ik vind het zo te gek wat ik doe, dat ik soms een beetje kan doorslaan. En dat heeft gevolgen voor mijn werk-privé balans die ik erg belangrijk vind. Gelukkig merk ik dat snel genoeg en dan trap ik weer even op de rem. Of mijn partner Bas. Die ziet het vaak sneller dan ik.’


En tenslotte; wat is jouw levensmotto?

‘Dans met je hart en je voeten zullen volgen!’

Wil jij Irene ook volgen op Instagram? Dat kan hier of bekijk haar website.