Je bekijkt nu Interview: Jelle Derckx

Interview: Jelle Derckx

Naam: Jelle Derckx (35)
Woonsituatie: woont samen met zijn vriendin Claire
Werk: acteur, auteur en ondernemer van het platform Growthinkers Jelle Derckx

Jelle schreef het boek Verlangen naar minder. Onder andere door het boek ben ik er achter gekomen dat het nu echt tijd wordt om mijn verlangen meer een plek te geven. Dat houdt voor mij in dat ik psychologie meer wil laten terugkomen in mijn bedrijf. Heel fijn dus dat Jelle ‘ja’ zei om mee te werken aan een interview.

Jelle, kun je wat meer over jezelf vertellen?

Ik ben Jelle, acteur, inmiddels ben ik ook auteur. Ik ben afgestudeerd aan de toneelschool in 2007. In 2013 ben ik begonnen met bloggen. Destijds met de blog lijstjes.info. Die blog ging over persoonlijke groei. Ik was enorm geïnteresseerd in persoonlijke groei. En dat kwam door het boek Napoleon Hill dat ik had gelezen in Brazilië. In die tijd wist ik niet zo goed wat ik met mij leven wilde. En welke kant ik nou precies op wilde. Ik had veel negatieve gedachten. En ik dacht: laat ik maar op reis gaan. Een goede vriend gaf mij voor de reis het boek Think and Grow Rich van Napoleon mee.  En dat boek heeft echt mijn leven veranderd.

Kun je wat meer vertellen over het boek?

In 1930 heeft Napoleon onderzocht wat de eigenschappen waren van succesvolle mensen, en die inzichten vertaald naar het boek. Door de titel kun je misschien denken dat je na het lezen van het boek miljonair bent. Het geldaspect zit er ook wel in, maar wat ik er het meeste uit heb gehaald, is hoe  je jezelf kunt verrijken.  Ik werd me veel bewuster van de angsten die ik had. Ik ging ontdekken welke angsten ik te groot heb gemaakt. Ik heb dat nooit geleerd op school en thuis werd er niet over gevoelens gesproken. Dit was voor mij totaal nieuw. Door het lezen van het boek kreeg ik eigenlijk een soort van gratis therapie. En vanaf het moment dat ik terug kwam uit Brazilië was ik hier zo enthousiast over dat ik mijn kennis (on)bewust wilde overdragen via een blog.

En hoe kwam je van een blog over persoonlijke groei naar minimalisme?

Door het bloggen kwam ik vanzelf bij minimalisme. En dat was ook wel een onderwerp dat aansloeg bij mijn lezers. Omdat de inkomsten uit mijn blog nog laag waren, heb ik vooral geprobeerd mijn vaste kosten zo laag mogelijk te houden, en zo kwam minimalisme meer in beeld. In 2016 heb ik samen met mijn vriendin deze blog samengevoegd in een nieuwe blog ‘Growthinker’. En daar is inmiddels een boek bij gekomen.

Waarom moest dit boek er komen?

Ik had best wel veel artikelen geschreven. En uiteindelijk is het toch wel mooi om dat te bundelen tot een boek. Met een boek kun je ook een breder publiek bereiken.  Het ging allemaal in een sneltreinvaart. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff was bezig met een vertaling van het boek Minimalist. En via Google waren ze op zoek naar mensen die zich ook bezig hielden met minimalisme, om zo  het boek onder de aandacht te brengen.  Zo kwam ik in contact met een freelancer die de promotie deed. Hij raadde mij aan om  contact op te nemen met Tom Harmsen  van de uitgeverij Luitingh-Sijthoff.  Dus ik zei dat het mij wel heel leuk leek om een boek te maken. Dat is toch wel een soort van volgende stap. Dus  ik liep naar Claire, mijn vriendin, en vertelde het verhaal. En net op het moment dat ik het zei, hing Tom aan de lijn. Heel toevallig. We hebben daarna afgesproken en vanaf toen is het heel snel gegaan. Ik heb eigenlijk in een half jaar het boek geschreven. En misschien moest het er wel komen. Mijn grote doel in het leven is anderen te inspireren zoals Napoleon dat heeft gedaan, door middel van iets wat ik zelf heb gemaakt. En ik heb ontdekt dat schrijven en de reacties daarop mij het meeste voldoening geeft.

Hoe ga je om met positieve reacties?

De mooie reacties zijn de prachtige cadeautjes die je krijgt. Laatst stond er een review op Goodreads. En daar stond: Jelle is mijn diamant op mijn pad. Dit naar aanleiding van mijn boek, waarin het gaat over diamanten; de personen die jou op weg hebben geholpen, die veel voor je hebben betekend. Dus zo’n reactie maakt wel mijn dag. Het is heel cliché gezegd, maar daar doe je het voor.

Welk boek zou jij aanraden aan ondernemers?

Het boek Anything You Want van Derek Sivers. Het is een dun boekje. En in het boek beschrijft hij zijn eigen weg. Hij wilde muzikant worden, maar dat lukte niet. Toen kwam hij op het idee om cd’s online te gaan verkopen. Het was een van de eerste webshops waar je muziek kon kopen. Andere muzikanten wilde graag samenwerken. Dus de website groeide en groeide maar door. Hij kon heel groot worden, maar heeft er voor gekozen om klein te blijven. Hij wilde zich echt richten op wat voor hem de essentie is. Er belden ook grote investeerders, maar daar zei hij altijd nee tegen. Hij wilde zich echt richten op de muzikanten, en deed extra dingen om het de klanten naar hun zin te maken. Zijn boek zit vol met ondernemerswijsheden, waarbij ook de kracht van ‘genoeg’ terugkomt. Uiteindelijk heeft hij  het bedrijf verkocht, 80 à 90%  van die opbrengsten heeft hij geschonken aan goede doelen omtrent muziek. Dat vind ik nou ook zo mooi aan het boek; Hij laat je echt zien: Dit is genoeg voor mij qua geld en de rest wil ik geven aan goede doelen. Dat is ook iets wat ik zelf ambieer. Ik hoef geen miljoenen te hebben op mijn rekening, maar ik wil wel goed kunnen leven van de onderneming die ik heb, en voor de rest kijken op welke mooie manier ik het kan geven aan goede doelen.

Inmiddels is het een jaar geleden dat je boek heb uitgebracht. Wat is er in de tussentijd veranderd? Ben je nog duurzamer gaan leven? Of juist niet? Want je schrijft in je boek dat je op den duur nog maar 99 spullen had.

Dat klopt inderdaad. Ik was destijds licht obsessief mijn spullen aan het tellen. En ik kwam op 99 spullen. Maar dat bracht niet wat ik er van verwachtte. Het was niet dat ik vanaf dat moment niets meer hoefde te doen. Minimalisme is eigenlijk dat je altijd blijft kijken wat je nodig hebt en is een soort ongoing process. Minimalisme gaat voor mij over datgene belangrijk maken dat voor jou belangrijk is, en alles verwijderen wat daar niet bij hoort. Ik tel dus mijn spullen niet meer. Wel heb ik een lijstje waar alles op staat wat ik nu bezit. En af en toe update ik dit lijstje weer. Maar niet zo rigoureus. Ik merk dat je soms helemaal naar rechts moet gaan om weer in het midden uit te komen. Wat er verder verandert, is dat ik meer lezingen ben gaan geven. Een boek geeft je een wat breder bereik. Inmiddels hebben we nu 10.000 exemplaren verkocht.

Dat is heel goed.  Voel jij je weleens schuldig als je iets doet of juist niet, m.b.t. duurzaamheid?

Gisteren stelde iemand mij een soortgelijke vraag. Een deelnemer van een lezing die ik gaf, vroeg aan mij wat mijn grootste offer m.b.t. het minimalisme is. Dat is voor mij vliegen. In een vliegtuig stappen, doe ik nu niet meer zo snel. Ik heb niet gekozen om nooit meer in een vliegtuig te stappen, want dat vind ik best wel rigoureus. Maar ik stap niet zomaar in een vliegtuig om bij wijze van spreken een paar weken in de zon te gaan liggen. Dat is voor mij moeilijk. Ik heb zelf een levensveranderde reis gemaakt naar Brazilië, en heb verder ook best veel gereisd. Dus ik weet hoe krachtig het is om met andere culturen in aanraking te komen. Maar klakkeloos een reis maken, dat kan ik niet meer doen.

In je boek had je het ook over ontspullen. Welke methoden zou je aanraden als iemand wil beginnen met ontspullen?

Als eerste is het belangrijk dat je het echt wil. Dat je meer rust wil creëren om je heen. Dat je meer overzicht krijgt in de spullen die je hebt. Daar moet een soort passie in zitten. Als je die passie niet voelt, moet je vooral ook niet gaan ontspullen. Maar zodra je het voelt, is mijn favoriete manier om vooral te onderzoeken wat voor jou heel belangrijk is, wat je missie is. Je waarde in kaart brengen.  En vervolgens ga je dan naar je bezittingen kijken wat hier aan bij draagt, en wat niet. Een andere mooie manier is dat je in een grote ruimte waar je vaak komt alle dingen waarvan je denkt dat ze weg kunnen, in een grote tas stopt en dan voelt hoe de ruimte aanvoelt. Je kan ook samen met vrienden gaan ontspullen. Zo is er een spel waar je aan het begin van de maand mee kan beginnen. Stel, je begint op 1 juli, dan doe je één ding weg. Op 2 juli doe je twee dingen weg. En zo kun je elkaar ook blijven motiveren.  Je kan ook de 101 challenge doen, dat je bijvoorbeeld deze zomer 101 spullen weg doet. Zo zijn er heel veel manieren. Het belangrijkste is dat je kiest voor een manier  die bij jou past.

Wat is de beste manier om duurzaam te leven?

De meest effectieve manieren zijn om meer plantrijke voedsel te eten en minder vlees. Er zit een enorme impact aan vlees. In 1 kilo rundvlees zit bijvoorbeeld 15.000 liter water in.  En er moest heel veel voedsel aan te pas komen. Een dier moet namelijk zo vet mogelijk gehouden worden en dus veel eten. Dat kost heel veel water en landbouwgrond, waar ook allemaal vervuiling bij plaatsvindt. Het heeft dus een enorme impact voordat überhaupt een stukje vlees op je bord komt. Verder kun je kijken bij welke energiemaatschappij je zit. Wanneer je zoekt in Google op groene energiemaatschappij, komt je op de site van de consumentenbond. Daar kun je zien welke energiemaatschappij groen doet. Want we zitten op dit moment in een transitie naar groene energie. En we moeten af van de fossiele modus, dus de olie, en veel meer naar zon en windenergie toe. Dus als je groene maatschappijen steunt, help je ook mee aan die transitie.

Vliegen

Probeer daarnaast te kijken naar je vervoer. Vliegen is best wel vervuilend. Voor een retourtje Bali zou ik 1000 bomen moeten planten om de Co2 te compenseren.

Stap naar je manager

Mijn favoriete tip om te verduurzamen, is naar je manager toestappen, en zeggen dat je op zoek bent naar manieren om dit bedrijf te verduurzamen. Bijvoorbeeld door afval te scheiden, geen voedsel zomaar weg te gooien, of aan te geven dat het bedrijf middels ledverlichting of zonnepanelen meer geld kan overhouden. Dat is een bijkomend voordeel van verduurzamen; het kan je geld opleveren.

Stem

Jij als consument kan ook stemmen met je portemonnee. Door duurzame producten te kopen, kan je bedrijven  groter maken.  Er ligt ook een grote verantwoordelijkheid bij grote bedrijven en de overheid, dus stem bij verkiezingen op duurzame partijen.

Waar zie je jezelf over aantal jaar met je onderneming?

Gewoon doorgaan met wat we aan het doen zijn. Misschien het Growthinkers team iets uitbreiden met mensen met een eigen specialisatie. Dat zou eventueel een optie kunnen zijn. Een tweede boek zie ik ook zeker voor me. En verder kijken hoe ik nog meer bereik kan generen en nog meer impact kan maken op een positieve manier. Dat is wel echt mijn drive.   Wil je Jelle ook volgen, dan kan dat via zijn Instagramaccount of via zijn platform Growthinkers.

Geef een reactie