Deze tips helpen jou om je perfectie los te laten

Moet jij het altijd goed doen? Ben je nooit tevreden? Neem jij alles te serieus? Heb jij hoge verwachtingen van jezelf? Ben jij vaak alleen gericht op het resultaat?

 

Perfectionisme kan zowel een goede eigenschap zijn als een negatieve. Een voordeel is dat je vaak goede resultaten aflevert, maar meestal gaat dat gepaard met veel angst, weinig zelfvertrouwen, stress e.d. En dan is het gewoon niet leuk meer.  En als je eenmaal bij wijze van een 8 haalt, had je graag een 10 willen halen. Vaak ben je niet tevreden. Perfectionisme kan ook allerlei lichamelijke klachten veroorzaken. Met de volgende tips kun je afrekenen met jouw perfectionisme. Dat gaat niet van de een op andere dag, maar stap voor stap. Houd jezelf een spiegel voor met vragen die je jezelf kan stellen.

Fouten maken mag

Waarom mag jij geen fouten maken? Wat gebeurt er als jij fouten maakt? Waarom mag iedereen fouten maken, behalve jij? Dit zijn het soort vragen die jij jezelf kan stellen. Mijn antwoord zou zijn: natuurlijk mag jij fouten maken. Misschien een cliché antwoord: maar van fouten leer je juist. Ik zal niet zeggen dat het leuk is om fouten te maken, maar probeer bij elke fout te kijken of het überhaupt wel jouw fout is. Zo ja, kan ik hiervan eventueel iets leren? Vaak merk ik ook dat mensen zichzelf dan al betitelen als dom -of iets in die zin- als ze een fout hebben gemaakt. Ten eerste is dat niet nodig want iedereen maakt fouten, niemand is perfect. En tweede wat jij doet heeft niets te maken met wie je bent.

Een andere tip op het gebied van fouten maken, is om juist te kijken naar wat je wel goed doet. Je kunt de hele dag bezig zijn met wat niet goed gaat. Maar je kan ook kijken naar wat jij wel goed doet! Let een aantal weken eens op wat je wel goed doet. Je zult zien dat het je blik verruimt.

Verwachtingen bijstellen

Altijd maar te hoge verwachtingen hebben van jezelf is vaak teleurstellend of je geniet er maar een korte tijd van en dan is er altijd weer een volgende opdracht die je te goed wil doen. Altijd maar een 10 willen halen is ondoenlijk en vaak gewoon weg niet mogelijk. Ook is de kans groot dat je niet geniet van de reis ernaartoe. Alle mooie dingen die je onderweg tegenkomt, zie je dan niet eens.

Beloon jezelf

Jouw inspanningen mogen beloond worden, ook al is het resultaat niet wat je verwachtte. Toch is het soms goed om te kijken naar wat je wel hebt gedaan in plaats van alleen naar het resultaat. Je kunt jezelf belonen met een schouderklopje, bemoedigende woorden of juist met iets tastbaars waar jij zo van houdt, bijvoorbeeld een bos bloemen, chocolaatjes of een goed boek.

Doe minder je best

Wat gebeurt er als je gewoon eens een keer minder je best doet? Stel je geeft je verjaardag en normaal sloof je je altijd uit met een voorgerecht, hoofdgerecht en een toetje. Je bent erg lang bezig om alles te goed te willen doen. Heb je hier plezier in, ga er dan vooral mee door. Maar merk je dat je vooraf zoveel stress hebt, probeer dan een keer wat anders. Misschien kun je wat afhalen. Je zal merken dat de avond dan net zo leuk is en het scheelt je een boel stress. Of als je altijd je huis schoon en tip top in orde wil hebben, kijk dan wat er gebeurt als je een dag niets doet.

Wat is de achterliggende reden?

Waarom wil je het vaak te goed doen? Als ik tijdens de trainingen doorvraag, zitten daar altijd bepaalde redenen achter. Een voorbeeld van zo’n gesprek: Waarom mag jij geen fouten maken als ondernemer? Omdat ik mij dan dom voel, straks vinden ze mij een onbenul. Waarom zullen ze dat van jou vinden dan, maken zij geen fouten? Jawel, maar straks val ik door de mand en komen ze erachter dat ik niet zo goed ben als ze dachten. Wat bedoel je? Dat klanten mijn niet meer zien als de expert. Stel dat zou waar zijn en dan? Dan val ik misschien buiten de boot, dan hoor ik er niet meer bij.

Zoals je ziet zijn er veel aannames die niet getoetst zijn, maar die wel van binnen als de waarheid kunnen worden beschouwd. Probeer het eens bij jezelf uit en vraag gerust door. Waar kom jij uit?

Wil jij graag ergens bijhoren? Ben je bang dat ze je laten vallen als je niet voldoet aan ‘hun’ eisen? Zie jij falen als een mislukking van jezelf? Ben je bang wat anderen van jou vinden? Dat je niet de moeite waard ben? Ga op onderzoek uit en ik ben benieuwd waar jij terechtkomt.