Waarom mensen die alles perfect willen doen, meer kans maken op een burn-out
Iedereen kan een burn-out krijgen, alleen de kans is bij de een wat groter dan bij de ander of bepaalde situaties maken dat je er gevoeliger voor kan worden. In het geval van voorkomen is beter dan genezen, is het aan te raden om deze blog te lezen als je een vermoeden van perfectionisme bij jezelf bespeurt.
Perfectionisme
Moet jij altijd alles van jezelf perfect doen? Ben je eigenlijk nooit tevreden? Is het eigenlijk nooit echt goed genoeg? Dan kan het zijn dat je last heb van jouw perfectionisme. Ik schrijf last, want in sommige situaties kan perfectionisme erg positief werken, zo zijn je resultaten vaak goed en doe je net wat harder je best om je doel te behalen. Maar de keerzijde van alles perfect willen doen, is dat het de kans vergroot om een burn-out krijgen. Het wordt immers toch nooit perfect. En wanneer je alles perfect wil doen leg je de lat vaak net is hoger dan mogelijk is of ooit kan worden. Om dan je doel te halen, ga je misschien nog harder werken. Dat haal je weer niet en dat frustreert je, zodat je nog harder gaat werken. En op die manier is de cirkel rond. En raak je hoe meer teleurgesteld in jezelf. Wat kan helpen is de lat wat lager leggen. Bedenk waarom je zo streng bent voor jezelf. Waarom moet het altijd een 10 zijn? Ben je voor anderen ook zo streng? Zo nee, waarom ben je alleen zo streng voor jezelf? Wanneer je hier antwoord op krijgt, kun je de onderliggende gedachten van je perfectionisme aanpakken. Onder andere door positieve helpende gedachten er tegen over te zetten. Bijvoorbeeld: Goed is goed genoeg! Zeg dit elke keer tegen jezelf wanneer je weer iets van perfectionisme bespeurt.
Moeten
Moeten is het zusje van perfectionisme. Moet jij van jezelf de hele dag wat doen? Je herkent een moeten houding aan hoe je steeds tegen jezelf praat. Ik moet straks formulieren invullen, ik moet zo naar de winkel, ik moet gezond eten koken . Een hoog to-lijstje elke dag weer, maakt de dag veel zwaarder. Aangezien de boog niet altijd gespannen kan staan, is er een verhoogde kans op een burn-out. Probeer kritisch te kijken naar wat je van jezelf moet per dag? Moet het allemaal echt? Zijn er taken die je kan delegeren? Zijn er taken die helemaal niet hoeven, maar die jezelf verplicht. Bijvoorbeeld naar een feestje gaan terwijl je er helemaal geen zin in hebt. Naast kritisch te kijken naar je moet- lijstje is een andere manier om met moeten om te gaan, te zorgen voor meer ontspanning. Weinig ontspanning nemen is ook een trigger voor een burn-out. Denk op tijd aan jezelf, voordat de batterij helemaal leeg is. Ga meer doen wat je leuk vindt. Ik zeg altijd tegen mensen probeer er voor te zorgen dat je elke dag tijd neemt voor jezelf, voor minstens een half uur. Even niets moeten, heerlijk toch?!